Bijgerecht

Aardappelen ‘Darphin’

Bijgerecht

Aardappelen ‘Darphin’

Een aardappelrecept uit het Standaard Kookboek (Uitgeverij Standaard, 1969) van Raymond Oliver. Heel veel heb ik niet uit dit boek gekookt, maar dit aardappelgerecht was perfect om te serveren als we eters hadden. Het boek telt 806 pagina’s en is met recht een standaard kookboek te noemen. Naast de 1001 recepten staat het ook vol met informatie over wijn, kaas en voedingsleer. De receptuur is kort en krachtig, bijna nergens staan tijden of oventemperaturen bij. Kortom een kookboek waar wel wat uit te leren valt. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 100 gram boter, maar dat heb ik maar gehalveerd.

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne plakken en daarna tot zeer dunne stokjes of in smalle julienne. Gebruik hiervoor een speciaal mes of een speciale rasp (in de keukenmachines van tegenwoordig gaat het met een rasp- of julienneschijf perfect).
  2. Droog ze in een doek en doe ze in een schotel. Strooi er fijn zout over.
  3. Laat boter en olie in een grote koekenpan warm worden. Voeg de aardappelen toe. Laat bruineren. Draai ze om zoals een pannenkoek en laat aan de andere zijde bruineren.
  4. Schik ze in de presenteerschotel en dien warm op.
  5. Hier kun je van alles bij eten. Ik herinner me nog dat ik er, als er wat over was, een gebakken ei op deed. Toch een soort rösti.

Aardappelen ‘Darphin’

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer