Cooking method: Bakken

Koek en taart - 7 mei 2021

Marokkaanse amandelkoekjes

Het Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van –  toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.

Lees meer
Gebak - 14 april 2021

Koningsdag Tompouce

Heerlijk al die oranje tompoucen op een dag als vandaag. Hoe veel heb jij er al op? Op deze tweede koningsdag waarop we veel binnen zitten en er geen vrijmarkten zijn, is het heel leuk om zelf tompoucen te maken. Dit is helemaal niet moeilijk! Ps. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
Fingerfood - 29 maart 2021

Tamagoyaki met zeewier

De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je 'm vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met        

Lees meer
Brunch - 11 februari 2021

Blini met zalm en rodekoolsalade

Deze blini met rodekoolsalade doen het goed als feestelijke lunch en in een wat kleiner formaat als hapje bij de borrel. Heel fijn gesneden is rode kool heerlijk als salade, de venkelzaadjes en pompoenpitolie geven de salade wat extra pit. Laat de rodekoolsalade minimaal 1 uur intrekken, daardoor wordt de stevige structuur van de rodekool wat zachter en komt de verfijnde smaak beter tot uiting. De blini kun je ook al van tevoren bakken. Boekweitmeel geeft ze de karakteristieke blinismaak, maar volkorenmeel is een goed alternatief.    

Lees meer
lunchgerecht - 11 januari 2021

Salade van bimi, cannellinibonen en burrata

Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.

Lees meer
11 januari 2021

Snelle plaattaart met witlof en geitenkaas

Dit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.

Lees meer
Koek en taart - 6 januari 2021

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Deze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten

Lees meer
11 december 2020

Hertenbiefstuk met paprikajus

Zie deze anders dan anders kerst als een uitdaging en kook eens extra lekker! Deze hertenbiefstukjes met heerlijke paprikajus zijn echt comfortfood en juist heel geschikt om voor een wat kleiner gezelschap te bereiden. Het is ook een leuk gerecht om klaar te maken, zeker als je alles al op een rustig moment voorbereidt. Dan kun je tijdens het kerstdiner ontspannen genieten van elkaars gezelschap en van het lekkere eten natuurlijk.

Lees meer
Fingerfood - 9 december 2020

Romainesla met Pulled Paddenstoel

Een lekker hapje voor de kerstdagen. Voor zomaar ergens tussendoor, na een stevige wandeling of als exquise hapje bij de borrel. Ook om te toveren tot vegan lunchgerecht  of hoofdgerecht. Voor 10-12 hapjes.

Lees meer
Ontbijt - 10 november 2020

Koolsalade met kurkuma-eieren

Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt - of lunch - op tafel. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool of de buitenste bladeren van groene kool zijn een goed alternatief. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.

Lees meer