Cooking method: Bakken

Ovengerecht - 6 maart 2023

Hartige paddenstoelentaart

Deze heerlijke rijke taart met paddenstoelen is perfect voor een dagje minder vlees. Een winterse salade van appel, winterpostelein en basilicum. De basilicum had ik nog staan, niet heel winters, wel een verrassende smaakmaker in de salade. Deze umamirijke taart is  een alleskunner op het menu, lunch, borrelsnack, een tussendoortje of mee in je lunchtrommel, het kan allemaal. De taart is zowel koud als warm lekker.

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 december 2022

Eendenborst met vijgen

Een feestelijk en makkelijk gerecht. Magret De Canard (Tamme eendenborstfilets) wegen ca. 400 gram en dat is in een menu met meerdere gangen genoeg voor 2 personen.

Lees meer
Gebak - 11 oktober 2022

Koffiefinanciers met noten en zoute karamel

Met deze koffiefinanciers met noten en zoute karamel serveer je schattige kleine Franse cakejes voor bij de koffie of dessert. De noten heb ik geraapt in de Lelystadse bossen en het resultaat: 20 verrukkelijke ieniemienie gebakjes! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone. Daar kun je ze heel eenvoudig uitwippen. Maar heb je die niet gebruik dan een mini muffinvorm.   Voor 20 stuks Bereidingstijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 10 minuten

Lees meer
High-tea - 17 september 2022

Appel-kaneelcake met pecannoten

Die lange hete zomer is nu weer voorbij… ‘s Morgens begint de dag frisser, bladeren aan bomen beginnen bont te kleuren en af en toe valt er een fikse regenbui. Tijd om lekker binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Deze appel-kaneelcake met pecannoten is dan een echte aanrader. Natuurlijk kun je er ook een eigen draai aan geven. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. kun je door walnoten of hazelnoten vervangen en appels door peren. Serveer de cake bij koffie of thee of met een flinke dot slagroom – of Griekse yoghurt – als nagerecht. Gewoon om de herfst te vieren…  

Lees meer
lunchgerecht - 7 augustus 2022

Salade met radijs en gebakken citroen

Dit gerecht van sla, kruiden en radijsjes is, met wat knapperig stokbrood, niet alleen een verrassend lunchgerecht, maar ook een mooi begin van de avondmaaltijd. De dressing is aan de ruime kant, maar je kunt hem zeker 2 dagen bewaren. En dat is weer perfect voor de volgende dag over die tomaten die je vast nog wel in huis hebt. Door het blancheren van de citroenschijfjes haal je wat bitterheid weg, niet vergeten dus. O ja, gooi de blaadjes van het bosje radijs niet weg, maar maak er pesto van. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 juni 2022

Knapperige frittata van ramen

Als de kleinkinderen komen vragen ze vaak of ik de ‘harde spaghetti met spinazie’ weer een keer kan maken. Daar bedoelen ze deze knapperige frittata van ramen mee, een heerlijke frittata voor kinderen. Voor de volwassenen zet ik dan nog wat gebakken champignons of plakjes uitgebakken bacon of ham op tafel. En altijd maak ik er een tomaten salsa bij voor de pittige frisheid.

Lees meer
lunchgerecht - 19 juni 2022

paddenstoelentaartje met tomaat en basilicum

Met oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.

Lees meer
Lunch - 12 juni 2022

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Een culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop! Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht. De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.

Lees meer
2 juni 2022

Knolselderij met macadamianoten en kabeljauw

Knolselderij kennen we van de Hollandse erwtensoep. De laatste jaren wordt deze groenten regelmatig  gebruikt in diverse stamppotten als vervanging van (een deel) van de aardappels. Ook in salades is knolselderij een succes, denk aan Waldorfsalade waarin knolselderij gecombineerd wordt met appel en walnoten. In dit recept wordt een puree gemaakt van knolselderij met macadamianoten. Voor 2 personen.

Lees meer
Bijgerecht - 17 mei 2022

Courgettekoekjes

Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 mei 2022

Burrito met rodekool en cheddar

Deze burrito’s met rode kool en cheddar zijn een variant op de cheesy burrito’s die ik tijdens onze vakantie in Mexico diverse malen gegeten heb. De burrito’s krijgen een krokant laagje van cheddar door een laagje cheddarkaas te smelten in een koekenpan (of op een teppanyakiplaat) en daar de burrito’s al bakkend doorheen te rollen. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 40 minuten

Lees meer
Fingerfood - 25 april 2022

Quesadilla’s met oranje paprika en courgette

Deze quesadilla’s met oranje paprika en courgette zijn mijn eigen versie van quesedilla’s die ik zo’n twintig jaar geleden tijdens een culinaire trip in Oaxaca at. Ik maak ze nog regelmatig.  Oaxaca was een geweldige belevenis. Marilyn Taunsend, een beroemd Amerikaanse culinair schrijver die ongelofelijk veel wist over de Mexicaanse keuken, dompelde ons onder in de verfijnde eetcultuur van Oaxaca.  Bij de kookschool Seasons of my heart van Susana Trilling leerden we quesadilla’s maken. Eerst liet ze ons zien hoe je Mexicaanse kaas en masa (deeg van maïsmeel) maakt. Vervolgens maakten we met z’n allen kleine bolletjes van de masa, die we in een speciale tortillapers tot flinterdunne pannenkoeken uitdrukten. Met die zelfgemaakte tortilla’s, de zelfgemaakte  witte kaas en prachtige courgettebloemen uit Susana’s tuin maakten we met z’n allen overheerlijke quesadilla’s. Tot slot genoten we van een heerlijke lunch in haar weelderige tuin. Deze quesadilla’s, of in ieder geval een goede afgeleide daarvan, maak ik nog regelmatig als ik mensen te lunchen krijg. In de zomer met courgettebloemen uit mijn tuin en anders vervang ik ze door dunne courgettelinten en reepjes oranje paprika. Eerlijk is eerlijk, meestal gebruik ik gewoon kant-en-klare tortilla’s en in plaats van die zelfgemaakte Mexicaanse kaas maak ik een mengsel van verkruimelde feta en hüttenkäse. Het is hier wat schipperen, maar het resultaat komt dicht in de buurt van die overheerlijke quesadilla’s  onder de Mexicaanse zon.

Lees meer