Cooking method: Bakken

Bijgerecht - 15 juni 2025

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke spaanse aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Het werd geserveerd met ernaast een kom koude paprikadipsaus, ofwel 'samorejo'. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer
Dessert - 6 mei 2025

Rabarbercrumble met dunne room

Rabarber is nu in het seizoen. Afkomstig van onze natuurboerderij in het Brabantse Baarschot maakte ik deze rabarbercrumble met dunne room. Het is een super gerecht. Het heeft alles in zich; zoet, zuur en bitter. Een crush en de zachtheid van de dunne room. Het recept komt uit 's Hollandse Kramen kookboek. Een van mijn favoriete kookboeken.  

Lees meer
Gebak - 14 april 2025

Koningsdag Tompouce

Heerlijk, zo'n Koningsdag tompouce!  Hoeveel heb jij er al op? Tompoucen zelf maken is heel leuk en helemaal niet moeilijk! Ontdek het zelf en ga snel aan de slag. P.s. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
Bijgerecht - 27 februari 2025

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer
Koek en taart - 27 februari 2025

Marokkaanse amandelkoekjes

Het Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van –  toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.

Lees meer
Lunch - 18 februari 2025

Viskoekjes uit Noorwegen

Deze Noorse viskoekjes zijn lekker en makkelijk te maken. Leuk voor de lunch of voorgerecht. Wijnazijn en dille zorgen voor frisheid. Noorwegen en vis. Ze horen bij elkaar. De enorme kustlijn en de meren in Scandinavië zorgen voor veel vis. Zure haring en graved lax zijn wereldberoemd.  Maar ja, als je veel vis eet, heb je ook restjes en dan zijn viskoekjes een populair gerecht om te maken.

Lees meer
27 november 2024

Samen met de kinderen kruidnootjes bakken

Vandaag gaan we samen met de kinderen kruidnootjes bakken. De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht! Om alvast in de stemming te komen bakken we een grote berg van deze lekkere kruidnootjes.   Voorbereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 30 minuten Oventijd: 15 minuten

Lees meer
22 oktober 2024

Variaties met knolselderij

Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar... de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er 'past' heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: - Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie - Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd - Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of  rundvlees - Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas  

Lees meer
Koek en taart - 10 augustus 2024

Appel-kaneelcake met pecannoten

Deze appel-kaneelcake met pecannoten is een echte aanrader voor het herfstseizoen. De frisse ochtenden en kleurrijke bladeren markeren de komst van de herfst. Dit is het perfecte moment om binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door pecannoten te vervangen door walnoten of hazelnoten, en appels door peren. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Serveer deze heerlijke cake bij koffie of thee, of als nagerecht met een dot slagroom of Griekse yoghurt. Vier de herfst met deze verrukkelijke traktatie!  

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 februari 2024

Kikkererwtenburger met ei en paprika

Voor deze kikkererwtenburger met ei en paprika gebruik ik kleine paprikaatjes. Heel geschikt daarvoor zijn de paprika’s die niet voldoen aan de hoge eisen die er tegenwoordig gesteld worden aan groenten en fruit en anders doorgedraaid zouden worden. Er zitten dan rare kronkels in of ze zijn net iets te groot of te klein. Deze paprikaatjes zijn een stuk goedkoper en net zo lekker als de gelijkmatig gevormde paprika’s die in het schap liggen dus ook nog eens fijn voor je portemonnee! Tip: Ik gebruikte mijn eigen eieren om spiegeleitjes van te bakken. Ik heb Chabo kippen, een krielras die vanzelfsprekend ook kleine eitjes leggen. Deze zijn natuurlijk een stuk kleiner dan eieren die je koopt bij de supermarkt. Maar vaak liggen er ook dozen met krieleieren in het schap.  

Lees meer
Zoet - 26 januari 2024

Cake van veldbonenmeel, krenten en sinaasappel

Plantaardig eten leuk en lekker maken dat gaat natuurlijk heel makkelijk met zoete gerechten. Veldbonenmeel is voor velen nog een onbekend product. De smaak van de cake is ook voller dan wanneer je een cake van tarwebloem maakt. Een cake niet om de vullen maar om te voeden. Gezond snoepen. De hippe metalen bakvorm nodigt uit om deze verrassende cake te proeven.

Lees meer
Koek en taart - 5 januari 2024

Smeuïge ricotta-citroencake met cranberries

Deze frisse ricotta-citroencake met cranberries kun je het hele jaar door eten. Tijdens de feestdagen maak je de cake extra feestelijk door van de cranberries een kerstster te maken. Het is een heerlijke smeuïge cake op de ontbijt of brunchtafel.      

Lees meer