Category: Nagerecht

Nagerecht - 4 juli 2016

Rabarbertaart met vanille

Rabarber is het hele jaar te koop maar eigenlijk mag je rabarber uit eigen moestuin ongeveer tot de langste dag trekken. Daarna moet de plant net als de aspergeplanten weer energie op doen voor het volgende jaar. Ik heb echter zoveel rabarber staan dat ik die wet met voeten treed en eerlijk gezegd merk ik niet dat mijn rabarber het jaar erop minder groeit. Er worden dus veel gerechten met rabarber gemaakt. Deze rabarberkruimeltaart is een van onze favorieten. Bereidingstijd: 40 minuten incl. wachttijd Oventijd: 30 minuten Voor 6-8 punten

Lees meer
Nagerecht - 27 juni 2016

Huisgemaakte appeltaart met citroenroom

De geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.

Lees meer
Nagerecht - 16 mei 2016

Pavlova met citroengeranium en aardbeien

Een pavlova maken lijkt heel moeilijk maar eigenlijk valt het reuze mee. Het belangrijkste is dat je zorgt dat het eiwitten geen spoortje dooier bevat en dat de kom waarin je de eiwitten stijf klopt goed vetvrij is. Het fijne van pavlova’s is dat je het schuim en de vulling goed van tevoren kunt bereiden. Vlak voor het serveren vul je het schuim en klaar is je spectaculaire dessert. Heb je ook zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij tegen de klippen op? Gebruik dan een paar toploten en laat ze meetrekken in de melk zo geef je de vulling van deze pavlova’s een verrassende smaak. Nagerecht voor 6 personen Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 2 uur

Lees meer
Nagerecht - 25 april 2016

Cranberrykoekjes met Lime Curd

Lemon Curd zou je kunnen vertalen met Citroen Wrongel, maar curd klinkt absoluut aantrekkelijker. Vandaar misschien dat we in Nederland dit gerecht, oorspronkelijk uit Engeland, gewoon Lemon Curd blijven noemen. Lemon curd wordt met citroenen gemaakt. Ik heb ervoor gekozen om limoenen te gebruiken, net iets frisser. Heb je geen limoenen, het gerecht wordt op precies dezelfde manier gemaakt met citroenen. Als je een thermometer hebt, kun je bij het maken van dit recept de dikte beter in de gaten houden, maar als je oplet gaat het natuurlijk ook zonder. Als je de cranberrykoekjes hebt besmeerd, houd je genoeg lime curd over om of meer koekjes te bakken of de volgende dagen te gebruiken met brood, taart, cake, enzovoort. De curd kan je in de koelkast in een afsluitbare pot 1 week bewaren, de koekjes 3 dagen.

Lees meer
Nagerecht - 3 maart 2016

Rode bieten flensjes

Flensjes om iemand mee te verrassen en verwennen. Heel leuk om met de kinderen te maken en ..... zo krijgen ze ook nog meer groente binnen!

Lees meer
Nagerecht - 8 februari 2016

Crème brûlée met limoen en gember

4 personen groene schil van 1 limoen 1/2 el fijngehakte verse gember 1/2 vanillestokje, in de lengte opengesneden 150 ml melk 250 ml slagroom 5 eidooiers 6 el (riet)suiker 4 lage ovenvaste schaaltjes (125 ml) Breng de melk met de slagroom en de schil van de limoen, de fijngehakte gember en het vanillestokjes aan de

Lees meer
Nagerecht - 22 januari 2016

Snel yoghurttoetje met kaki en kruidige crunch

Net zoals buffelmozzarella is buffelyoghurt spierwit. De dikke yoghurt heeft een friszure en romige smaak. In dit toetje combineer ik de yoghurt met zoete kaki en een verkruimelde kruidige notenreep van Justnuts. Een heerlijke energiereep met cajunkruiden. Nagerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 10 minuten

Lees meer
Nagerecht - 16 december 2015

Chocolade-cappuccino met kardemom

Dit is een eenvoudig te maken chocolade dessert dat wel wat wegheeft van een bonbonvulling met dunne room erover. Voor kleine eters kun je er ook 8 porties van maken. Deze keer heb ik het chocolademengsel gemaakt met kardemom. Dat is een heerlijk geurig (gedroogd)mini peultje waarvan je hier de zaadje gebruikt. (In andere gerechten gebruik je ook wel de hele peultjes.) Voor dit recept kun je de kardemom vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelrasp en/of een scheutje heel sterke espresso. Voor de liefhebbers kun je er een sinaasappel- of koffielikeurtje bij schenken. Ik kies dan voor de likeur van Van Wees! Die wordt traditioneel gemaakt met de beste ingrediënten.

Lees meer
Nagerecht - 16 december 2015

Brillat Savarin met verse vijgen

Brillat Savarin is een triple crème kaas die wordt gemaakt van koemelk waaraan room wordt toegevoegd. Oorspronkelijk komt dit hele fijne romige kaasje uit Normandië. Zijn naam is ontleend aan Jean Anthelme Brillat-Savarin de 18e eeuwse Franse gastronoom die "Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante" schreef. Grand Mogol en L’Explorateur zijn ook triple crème kaasjes die qua bereiding, smaak en texture erg op de Brillat Savarin lijken. Bij een uitgebreid diner kies ik als hartig dessert vaak maar één kaas. Na zoveel andere smaken in het menu is dat voor mij precies goed. De keus voor Brillat Savarin is dan makkelijk gemaakt, want daar is bijna iedereen die ik hem ooit heb voorgezet gek op!

Lees meer
Nagerecht - 1 december 2015

Chocoladedessert met frambozen

De mousse voor dit verrukkelijke toetje maak je natuurlijk zelf. De verse frambozen kun je natuurlijk door allerlei ander fruit vervangen. Ook heerlijk met gekonfijte kumquats of partjes sinaasappel. wachten 1-2 uur

Lees meer