Nagerecht

Cranberrykoekjes met Lime Curd

Nagerecht

Cranberrykoekjes met Lime Curd

Lemon Curd zou je kunnen vertalen met Citroen Wrongel, maar curd klinkt absoluut aantrekkelijker. Vandaar misschien dat we in Nederland dit gerecht, oorspronkelijk uit Engeland, gewoon Lemon Curd blijven noemen. Lemon curd wordt met citroenen gemaakt. Ik heb ervoor gekozen om limoenen te gebruiken, net iets frisser. Heb je geen limoenen, het gerecht wordt op precies dezelfde manier gemaakt met citroenen. Als je een thermometer hebt, kun je bij het maken van dit recept de dikte beter in de gaten houden, maar als je oplet gaat het natuurlijk ook zonder.
Als je de cranberrykoekjes hebt besmeerd, houd je genoeg lime curd over om of meer koekjes te bakken of de volgende dagen te gebruiken met brood, taart, cake, enzovoort.
De curd kan je in de koelkast in een afsluitbare pot 1 week bewaren, de koekjes 3 dagen.

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de limoen curd. Klop met de mixer de 8 eetlepels boter met de suiker in 3 minuten licht en luchtig. Klop er nu terwijl de mixer draait een voor een de eieren en de eierdooiers toe. Klop nu het limoensap, citroensap en een snufje zout erdoor. Het mengsel gaat dan stremmen.
  2. Schep het mengsel in een steelpan en kook al roerend ca. 10 minuten op middel vuur tot het dikker wordt en de temperatuur ca. 85 graden is.
  3. Giet de curd door een zeef in een schaal. Leg er meteen een stuk gladfolie op en laat afkoelen tot het een stevige substantie is. Minimaal 3 uur, maar een nachtje laten staan is helemaal perfect.
  4. Beleg een bakplaat met bakpapier. Vermeng in een kom de bloem met de limoenrasp en 1 theelepel zout. Klop in een andere schaal de boter met de poedersuiker tot licht en luchtig in 3 minuten. Klop er nu de vanille door en vervolgens kort het bloemmengsel. Roer er tot slot de cranberry’s door. Rol het deeg uit op een bebloemde ondergrond tot een dikte van iets meer dan een halve centimeter en snijd het vervolgens in vierkantjes van 5 x 5 cm. Leg de koekjes op het bakblik en laat 1 uur koelen. Verhit de oven tot 175 graden. Bak de koekjes ca. 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Draai het bakblik na 10 minuten een keer. Leg de koekjes op een rek en laat afkoelen.

Cranberrykoekjes met Lime Curd

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer