Nagerecht

Vlugge chocolademousse

Nagerecht

Vlugge chocolademousse

Dit recept maakte ik als ik snel een toetje op tafel wilde zetten. Het komt uit het Vrij Nederlands Kookboek (Uitgeverij C.A.J. van Dishoeck, 1975) door Hugh Jans. Toetjes zijn niet mijn sterke kant en hier kon weinig aan misgaan. Ik gebruik altijd een goede kwaliteit pure chocola. De volgorde heb ik een beetje veranderd omdat de chocola snel te vast wordt als je na het smelten de eiwitten nog moet stijfslaan. Dan gaat het door elkaar scheppen lastiger.
Ook de suggestie om de mousse te versieren met partjes mandarijn op sap is erg gedateerd. Vers fruit is natuurlijk veel lekkerder.

Bereidingswijze

  1. Scheid de dooiers van de witten en klop de eiwitten stijf. Bewaar de dooiers.
  2. Brokkel de chocolade in kleine stukken in een pannetje en smelt de chocolade au bain-marie, met kokend water in de onderste pan, op het fornuis. Roer tot ze gesmolten en glad is geworden. Voeg dan de boter toe.
  3. Doe de dooiers bij het mengsel in het pannetje en meng alles goed. Haal dan het pannetje van het vuur.
  4. Vouw de stijfgeklopte eiwitten keurigjes door het chocolademengsel of doe het andersom, schep het chocolademengsel door de eiwitten. Schep de mousse dan in glazen en laat ze goed koud worden in de koelkast.
  5. De mousse kan vlak voor het opdienen per glas met een paar partjes mandarijn op sap versierd worden.

Vlugge chocolademousse

Ingredi├źnten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer