Category: Nagerecht

Dessert - 19 december 2023

Syllabub met Yuzu en kerstkoekjes

Yuzu is een extreem aromatische en smaakvolle citrusvrucht die er van nature een beetje gehavend uitziet. Yuzu is zo nu en dan, maar wel steeds vaker vers te verkrijgen in ons land maar nog lang niet overal. Ze zijn vaak wel online te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor het sap dat in een flesje komt. Als je yuzu-sap uit een flesje gebruikt heb je voor dit lekkere, supermakkelijke dessert ook een citroen nodig want we gebruiken de geraspte schil. Het recept bevat sherry, voor kinderen kun je dat vervangen door druiven of appelsap, de cognac kun je dan weglaten. Voor het raspen van de nootmuskaat heb je kleine, hele fijne raspjes maar je hebt tegenwoordig ook molentjes met stukjes die oké zijn om over de syllabub te malen.

Lees meer
Nagerecht - 19 december 2023

Oude boeren brokkelkaas met sansyo peper, vijgenjam & druiven

In een meer gangenmenu is een uitgebreide kaasplank vaak net te veel. Zeker als er ook nog een lekker toetje komt. De keus voor een klein stukje van één soort kaas kan dan een goed idee zijn. De vijgenjam met Japanse sansyo peper hierbij is heel verassend en erg lekker bij oude boeren brokkelkaas. Je kunt de sansyo peper eventueel vervangen door (grof gemalen) zwarte peper of shechuan peper die ook erg lekker is maar wel scherper.

Lees meer
Dessert - 7 oktober 2022

Vijgen op wijnsiroop

Met een boom vol rijpe vijgen is het heerlijk om te experimenteren, Dit recept van vijgen op wijnsiroop is het proberen waard! Leuk ook om cadeau te geven!

Lees meer
Dessert - 21 augustus 2021

Blauwe bessentaart

Deze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.

Lees meer
Dessert - 15 juni 2021

Roomhoorns

Met kegelvormige hoorntjesbakvormen kun je eenvoudig koekhoorntjes bakken. De vormpjes zijn te koop in winkels met kook- en bakartikelen en via internet. De hoorntjes worden gebakken van bladerdeeg. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg. De vormpjes moeten ingevet worden met olie of boter. Ik deed een test met beide en het resultaat was dat de binnenkant van de gebakken hoorntjes die met roomboter ingevet waren mooi lichtbruin was en de met olie ingevette hoorntjes wit. De koekhoorntjes kunnen gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom of ijs al dan niet in combinatie met fruit of gekleurde decoratiesnoepjes. Geklopte slagroom met nutella is ook lekker.

Lees meer
Dessert - 6 april 2020

Gembermousse met kletskop

Gember is hot. Gemberthee is niet aan te slepen. Gember is ook een heerlijke smaakmaker in Oosterse gerechten. Kook eens een stukje gemberwortel mee met worteltjes, zout is niet meer nodig. Bereidingstijd: ca. 20 minuten + opstijven Bekijk het recept voor kletskoppen.

Lees meer
Gebak - 7 oktober 2019

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Lees meer
BBQ - 27 november 2018

Vijgencompote

De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast. Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken Voor 2 potten

Lees meer
Nagerecht - 15 november 2018

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd) Oventijd: ± 15 minuten

Lees meer
Dessert - 12 november 2018

Sint-tiramisu

In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is. Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt. Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden Bereidingstijd: 5 minuten

Lees meer
Nagerecht - 29 oktober 2018

Crème brûlée

In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.

Lees meer
Brunch - 1 oktober 2017

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Lees meer