Een pavlova maken lijkt heel moeilijk maar eigenlijk valt het reuze mee. Het belangrijkste is dat je zorgt dat het eiwitten geen spoortje dooier bevat en dat de kom waarin je de eiwitten stijf klopt goed vetvrij is. Het fijne van pavlova’s is dat je het schuim en de vulling goed van tevoren kunt bereiden. Vlak voor het serveren vul je het schuim en klaar is je spectaculaire dessert. Heb je ook zo’n heerlijk geurende citroengeranium in de vensterbank staan en groeit hij tegen de klippen op? Gebruik dan een paar toploten en laat ze meetrekken in de melk zo geef je de vulling van deze pavlova’s een verrassende smaak.
Nagerecht voor 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 2 uur
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 100 °C. Teken 6 cirkels van ø 10-12 cm op het bakpapier. Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het wit komt. Houd de dooiers apart voor de citroengeraniumvla. Klop de eiwitten in een kom met de mixer tot een dik en dof glanzend eiwit. Voeg beetje bij beetje 40 g suiker toe en klop het door het eiwit. Het eiwit is nu zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden. Voeg het rozenwater toe en klop nog even door. Schep het eiwit in het midden van de cirkels en strijk het met een lepel uit naar de zijkanten. Zorg dat de zijkanten iets hoger zijn als de rest. Laat de schuimbodem in ± 2 uur in de voorverwarmde oven drogen.
- Doe de kwark in een met het kaasdoek beklede zeef, vouw de doek over de kwark en laat hem, boven een kom, in ± 2 uur uitlekken.
- Was de citroengeranium met koud water en dep met keukenpapier droog. Snijd het vanillestokje open en breng de melk met het vanillestokje en de geranium tegen de kook aan. Laat de melk ± 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met 60 g suiker en de maïzena lichtgeel en romig. Zeef de melk, schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg het aan het dooiermengsel toe. Schenk al kloppend de melk bij het dooiermengsel. Doe het over in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel totdat de vla gebonden is. Let op de vla mag niet koken anders gaan hij schiften en wordt hij onbruikbaar. Doe de vla als hij gebonden is direct over in een schone schaal zodat hij niet verder kan nagaren en koel direct. Maak de aardbeien schoon, snijd grote aardbeien in vieren en halveer de kleine. Zet ze afgedekt in de koelkast.
- Neem de schuimbodempjes, als ze helemaal droog zijn, met papier en al uit de oven en leg ze op een taartrooster. Laat ze 10 minuten liggen en verwijder vervolgens voorzichtig het papier. Laat de bodempjes helemaal afkoelen.
- Klop de slagroom stijf. Spatel de helft van de vla met de slagroom door de kwark. Spatel niet langer dan noodzakelijk is. Leg de schuimbodempjes op de bordjes. Verdeel de citroengeraniumroom over de schuimbodempjes en verdeel de aardbeien erover. Schenk nog een beetje van de vla over het fruit. Bestrooi met de limoenrasp. Doe de rest van de vla in een kannetje en geef de rest van de vla er apart bij.
Tips
• Vervang de aardbeien door gegrilde mango en ananas. In plaats van rozenwater gebruik je dan oranjebloesemwater.
• Geen citroengeranium in huis, je kunt de geranium ook vervangen door een gekneusde stengel citroengras of de rasp van 2 limoenen. Laat het vanillestokje dan achterwege.
• Je kunt de citroengeraniumroom en de vla ook vervangen door alleen geklopte slagroom. Marineer de aardbeien dan een half uurtje in een halve eetlepel rozenwater.