Brillat Savarin is een triple crème kaas die wordt gemaakt van koemelk waaraan room wordt toegevoegd. Oorspronkelijk komt dit hele fijne romige kaasje uit Normandië. Zijn naam is ontleend aan Jean Anthelme Brillat-Savarin de 18e eeuwse Franse gastronoom die “Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante” schreef. Grand Mogol en L’Explorateur zijn ook triple crème kaasjes die qua bereiding, smaak en texture erg op de Brillat Savarin lijken. Bij een uitgebreid diner kies ik als hartig dessert vaak maar één kaas. Na zoveel andere smaken in het menu is dat voor mij precies goed. De keus voor Brillat Savarin is dan makkelijk gemaakt, want daar is bijna iedereen die ik hem ooit heb voorgezet gek op!
Bereidingswijze
- Halveer de vijgen.
- Neem de kaas een paar uur voor het eten uit de koelkast.
- Zet de kaas op een plankje en leg de vijgen erbij. Serveer eventueel met vijgenjam. ®José van Mil
Tip: Om het allemaal nog lekkerder te maken kun je wat verse truffel over de Brillat Savarin schaven.