Category: Lunch

Lunch - 18 mei 2017

Brandnetelpannenkoek met spekjes

Heb je al eens brandnetels gegeten? Maak deze brandnetelpannenkoeken met spekjes en ik weet zeker je gaat ze vast vaker bakken! Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Gebruik alleen de jongen toppen van de planten en pluk ze op plaatsen waar geen auto’s rijden of honden uitgelaten worden. Je kunt ze roerbakken, bereiden als spinazie en verwerken in soep, hartige taarten en omeletten. Lunchgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten

Lees meer
Lunch - 11 mei 2017

Paprikasoep met hüttenkäse

Geen pillen, maar paprika! Dit was de strekking van een artikel onlangs in de NRC. Steeds meer huisartsen en ook ziekenhuizen en zorginstellingen gaan leefstijl – gezonder eten en meer bewegen – inzetten als medicijn. Er komt meer en meer bewijs dat ziekten als diabetes-2, obesitas, soms ook migraine, met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. Ik juich het toe dat artsen dit eindelijk serieus gaan nemen en zo de steeds maar stijgende kosten voor medische zorg proberen terug te brengen. Dat is hard nodig! Per dag blijken er 150 nieuwe diabetespatiënten bij te komen. Maar ik ben ook van mening dat die medische zorg veel te lang op zijn troon is blijven zitten, in plaats van zelf eens lekker in beweging te komen. Voedingswetenschappers en diëtisten trekken al jaren aan de bel. De nieuwe generatie twintigers en dertigers geeft inmiddels ook al jaren het goede voorbeeld en ze zetten dagelijks hun heerlijke gezonde gerechten op Instagram en Pinterest. Chiazaad en gojibessen waren een hype, maar gezond leven is een trend, die zij in hun leven hebben geïntegreerd. Veel artsen weten weinig over gezond eten, daar leren ze in hun studie helemaal niets over. Gelukkig is de huidige generatie nieuwe artsen zelf al geïnteresseerd. Ik vind het hartstikke goed dat artsen en instellingen curatief gezond eten en bewegen gaan inzetten om mensen beter te maken, maar het knopje moet natuurlijk al eerder om. Dat zou zoveel leed voorkomen. Dus ook veertigers, vijftigers, zestigers, zeventigers en tachtigers: op naar de groenteman – als het nog lukt op de fiets of lopend – en ga er voor! Met 300 gram groenten per dag wordt het leven zoveel leuker en lekkerder! Begin eens met dit overheerlijke paprikasoepje, zo lekker kan gezond echt zijn!

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 mei 2017

Spaghetti casio e pepe

Spaghetti, kaas, zwarte peperkorrels en zout, slechts 4 ingrediënten, meer heb je niet nodig voor dit fantastische Romeinse gerecht. Zó simpel en puur, lekkerder bestaat haast niet. Het is in ieder geval één van de lekkerste gerechten die ik in Rome en zelfs in heel Italië heb gegeten. Dat zegt wel wat, want Italië is mijn luilekkerland. In Rome staat casio e pepe heel vaak op het menu, zowel in restaurants als thuis. Het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven en al is het nog zo eenvoudig, er is een levendige competitie tussen Romeinse oma’s, (schoon)moeders, (schoon)dochters en tantes over het beste recept. En, steeds vaker doen daar ook Italiaanse heren - die veld winnen in de keuken – aan mee. Voor het beste resultaat moet je verse of koelverse spaghetti gebruiken waar nog een beetje meel aan plakt. Deze wordt al dente (stevig gaar) gekookt in een laagje gezouten kokend water, waarin de spaghetti net goed onder staat. Vooral niet teveel, want in het water wordt het aanplakkende meel van de spaghetti opgenomen. Dit wordt gebruikt om met de kaas te mengen en die te laten smelten. Het meel zorgt voor de binding waardoor je een kaassausje krijgt. De grof gemalen peper die in een droge koekenpan eerst wordt geroosterd, wordt ook afgeblust met dat melige water. De kaas, Pecorino Romano, moet wel rijp zijn, maar niet al te oud. Meestal wordt spaghetti casio e pepe gewoon op een warm bord geserveerd. Maar in één van de restaurants waar ik het at (Roma Sparita, Piazza di Santa Cecilia 24, Rome, Italy, + 39 06 580 0757), hadden ze een pecorino kaaskoek gemaakt om de spaghetti in te serveren. De smaak daarvan en het knapperige van de kaaskoek in combinatie met de textuur van de spaghetti was zo lekker dat ik dit tegenwoordig thuis ook altijd doe. Het is wel even oefenen om de kaaskoek mooi uit de pan te halen en in een kom te leggen om zijn vorm te krijgen. Het is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen en echt moeilijk is het niet. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd 15-20 minuten

Lees meer
Lunch - 1 mei 2017

Toast met pittige avocado en gepocheerd ei

In Londen wandel ik graag in Notting Hill over Portobello road met zijn vele leuke antiekwinkeltjes. Vaste stop is een kookboekenwinkel: Books for Cooks, (4 Blenheim Crescent) waar ik in een van de lekkere banken of stoelen kookboeken lees, terwijl achter in de winkel de heerlijkste geuren opstijgen uit de testkeuken waar gerechten uit de boeken worden getest. Daar kun je ook mee lunchen. In de middag worden boven de winkel workshops gegeven. Zondag en maandag is de winkel gesloten. Vlakbij op 191 Portobelle rd lunchten wij in Electric. Open vanaf 8 uur voor full English of vegetarische breakfast of die verleidelijke eggs Benedict, maar ook yoghurt en granola, salades en smoothies of cocktails.  Snelle bediening, niet duur, hiphop muziek op de achtergrond. Hier at ik deze toast met avocado en gepocheerd ei.

Lees meer
Lunch - 7 april 2017

Basisrecept voor groentebouillon

Met dit basisrecept voor groentebouillon kun je alle kanten op én meteen alle groenterestjes uit je koelkast verwerken. Een rimpelige wortel of een stuk bloemkool dat zijn knapperigheid verloren heeft, verflenste kruiden, een handje spruitjes of een stuk witte kool dat eigenlijk al te lang in de groentelade heeft gelegen? Ze kunnen allemaal gebruikt worden! Knolselderij, ui en prei geven de bouillon een heerlijke kruidige smaak waardoor je weinig zout gebruikt. Met de groentebouillon gemaakt van de ingrediënten in dit recept maak je een geurige bouillon die je overal voor kunt gebruiken. Je kunt hem zo drinken als gezond tussendoortje of hem gebruiken om een gevulde groentesoep van te maken. Maar ook als met een handje groenten als plakjes bospeen, peultjes, wat champignons en/of ringetjes bosui of als basis voor een saus is deze bouillon heel geschikt. Voor ± 2½ liter Voorbereidingstijd: ± 15 minuten Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 24 maart 2017

Knapperige havermoutcrackers

Elke week opnieuw bak ik mijn eigen crackers, meestal volgens een van de recepten uit onze boeken. Maar experimenteren zit mij in het bloed en dus probeer ik steeds weer andere crackers. De laatste weken heb ik me toegelegd op crackers waaraan geen ei en kaas als bindmiddel is toegevoegd. Zo krijg je heerlijk lichte, knapperige crackers. De ingrediënten bestaan heel simpel uit alleen gezonde granen, noten en zaden. Hier kun je zelf naar hartenlust op variëren. Vervang amandelen door hazelnoten of walnoten en voeg wat meer zaden toe. En vrolijk de crackers op met lekkere smaakmakers: versgeraspte kurkuma of fijngehakte tijm en rozemarijn. Zelf crackers maken is niet echt veel werk. Het belangrijkste is dat je het deeg een paar uur de tijd geeft zich te zetten. Daarna kun je het deeg met een deegroller tussen twee stukken bakpapier mooi dun uitrollen. Dunne crackers worden tijdens het bakken in de oven lekker knapperig. Maar pas op: hoe dunner de crackers, hoe korter de baktijd. Houd de crackers in de oven goed in de gaten. In ons boek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… () vind je werkfoto’s hoe je crackers maakt.

Lees meer
Brunch - 17 maart 2017

Zalmforel in zoutkorst

Zalmforel in zoutkorst In een zoutkorst bereide vis is intens lekker van smaak en heel sappig. De vis moet niet al te klein zijn, want dan loop je de kans dat het te zout wordt. Vanaf 800-900 gram kan het, maar de vis mag ook een paar kilo wezen. Filets zijn niet echt geschikt voor deze bereiding, want die nemen teveel zout op. Bij de forellenkwekerij in Xertigny, vlak bij mij in Frankrijk, hebben ze naast de 1 persoons formaatjes, ook van die hele grote jongens. Prachtig! Als ik ze daar haal, bereid ik ze binnen een paar uur, voordat de rigor mortis is ingetreden. Zo supervers vind ik zalmforel in zoutkorst eigenlijk het allerlekkerst. Anders laat ik ze liever eerst een paar dagen in de koelkast liggen, zodat het visvlees weer helemaal “ontspant”. De kunst is om de vis in een dikke laag (zo’n 1½-2 cm) grof mengsel van zout en eiwit in te pakken en helemaal af te sluiten. Die zoutlaag wordt in de oven keihard. Het zorgt ervoor dat de vis in zijn eigen sappen gaar wordt en de smaak optimaal blijft. Puur met een vleugje van de geurige kruiden en citroen als je die gebruikt. Als je kleinere vissen neemt heb je ook minder zout en eiwit nodig. De bereidingstijd is dan korter, maar wel altijd minimaal een half uur. Geef bij de vis gesmolten boter, aardappeltjes en eenvoudige kropsla met citroendressing (2 el citroensap, gesnipperd sjalotje, beetje mosterd, beetje suiker, peper, zout en 6 el olijfolie). Hoofdgerecht voor ca. 8 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + 45 minuten in de oven

Lees meer
Lunch - 14 maart 2017

Oeufs à la Florentine

Een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.

Lees meer
Hoofdgerecht - 6 februari 2017

Pannenkoekentaart met boerenkool

Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!

Lees meer
Bijgerecht - 2 februari 2017

Witlofsalade

Een salade die in een handomdraai op tafel kan staan. Vooral lekker met verse walnoten. Lekker als lunch, maar ook bij een maaltijd met kip en gebakken aardappeltjes.

Lees meer
Lunch - 2 februari 2017

Lamsvleeskroketjes

Lunchgerecht of hapje Voor 6 – 8 stuks

Lees meer
Lunch - 27 januari 2017

Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt. 6-8 porties Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Lees meer