Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Met mooi Italiaanse gedroogde pasta (te koop bij delicatesse zaken), wordt een eenvoudig pastagerechtje een ware traktatie. De smaakmakers in dit feestelijke gerecht zijn de venkel en de warm gerookte zalm in de saus. Plus de toevoeging van royaal verse kruiden en citroenrasp die een smaakexplosie geven.
Lees meerLabneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.
Lees meerDeze romige witlofsoep met Thaise curry is in een handomdraai gemaakt. Voor een extra smaakmaker kun je gefrituurde kappertjes toevoegen. Knijp het vocht uit 5 eetlepels kappertjes. Verhit een klein pannetje met een bodempje olie. Voeg de kappertjes toe aan de hete olie en bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant. Schep met een klein zeefje de kappertjes op een bord met een stukje keukenpapier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep.
Lees meerFoto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken
Lees meerMet jonge brandneteltoppen kun je een heerlijke pesto maken. In dit geval is de pesto helemaal veganistisch en ook nog eens rijk aan plantaardige eiwitten. Je kunt er voor kiezen om andere pasta te kiezen. Verse pasta gemaakt met eieren is een heerlijke combi. Als je wilt kun je er ook nog Parmezaanse kaas overheen raspen. Lees ook de blog [linkje]
Lees meerAardbeien zijn al weer volop verkrijgbaar. Serveer ze eens zo simpel mogelijk. Bijvoorbeeld in dit voorgerecht. (Bijna) iedereen vindt het lekker.
Lees meerHet ziet er naar uit dat we de herfst heerlijk zomers gaan inluiden. Nog even genieten van lekker naar buiten, fietsen, wandelen, op een terrasje zitten en andere buitenactiviteiten voor we komende maand toch echt naar binnen moeten. Wat hebben we geluk gehad deze ‘op afstand’ zomer, dat we zoveel naar buiten konden. Nu maar hopen dat de herfst ons ook zo welgezind is. Met deze lekker kleurige salade zit je in ieder geval goed. Hoe meer kleur, hoe lekkerder en ook hoe gezonder! Want elke kleur groente (en ook fruit!) levert weer andere goede voedingsstoffen die ons helpen onze weerstand te verhogen. En een goede weerstand zullen we komende herfst en winter extra hard nodig hebben. Dus ga voor kleur deze herfst en winter!
Lees meerDit overheerlijke recept van hoort bij zijn blog over het effect van zout op de smaak van een gerecht. Voor aantrekkelijk uitziende soep maak je twee aparte soepen: een bietensoep zonder zout en een waterkerssoep waar je wel zout aan toevoegt. Zo gebruik je maar de helft van het zout, terwijl je dat niet proeft. Hoe dat kan, lees je op uitdekeukenvan8 in het blog .
Lees meerDit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak, opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen… Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook verse peterselie, dragon of venkel gebruiken. Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien. Geschreven door gastauteur: Emilie van der Woerd. Bezoek
Lees meeris het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees. Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!
Lees meerRisotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft. Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!
Lees meerSpinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar
Lees meer