Witte perenpizza met roquefort

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  , , ,   

november 22, 2019

Eens in de paar maanden komen wij van Uit de keuken van 8 bij elkaar om te brainstormen over wat we de komende maanden gaan doen. Dat zijn altijd inspirerende en vooral ook gezellige ochtenden  bij één van ons thuis. Na de vergadering lunchen we samen, om nog even ongedwongen bij te kletsen. Elk van ons neemt – zonder overleg – iets lekkers mee. En omdat we niet voor elkaar onder willen doen, lunchen we dan bijzonder lekker van niet op elkaar afgestemde gerechten. Maar dat maakt het alleen maar leuker… en nog lekkerder. De laatste vergadering was op maandagmorgen om 10 uur bij mij thuis . Ik was de dag ervoor net terug gekomen uit Frankrijk en had niet veel bijzonders in huis, behalve peren uit de boomgaard van een lieve vriendin.  En nog Griekse yoghurt, crème fraîche en restjes Franse kaas. Met nog een duik in mijn voorraadkast en kruidentuin stonden opeens alle ingrediënten voor deze witte perenpizza – die eigenlijk een flamkuchen moest worden, maar daar iets te dik voor was – op het aanrecht en had ik nog een uurtje om het ter plekke bedachte recept ook snel te klaarmaken. Maar uit ervaring weet ik dat de lekkerste gerechten vaak ontstaan door je fantasie aan de haal te laten gaan met ingrediënten die je in huis hebt. Hier een foto met recept om te laten zien dat zoiets eigenlijk altijd helemaal goed komt. Deze perenpizza doet het goed bij de lunch, maar is met een kleurige, gemengde salade ook lekker als hoofdgerecht. En doet het in handzame stukken ook goed als fingerfood of TV-dinner.

  • Voorbereiding: 30 min
  • Bereidingstijd: 20 min
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

250 g volkorenmeel

1 zakje instant gist

3 el olijfolie

3 rijpe peren

sap van 1/2 citroen

2 el verse rozemarijn

1 el verse tijm

125 g Griekse yoghurt

125 g crème fraîche

100 g geraspte belegen kaas

100 g roquefort

Bereidingswijze

1Meng in een kom het volkorenmeel met 1 theelepel zout en de gist. Voeg al roerend 125-150 g lauwwarm water en 1½ eetlepel olijfolie toe en meng alles goed. Laat dit mengsel 10 minuten staan.

2Was de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd elke part peer in de lengte in 3 gelijke stukken en meng ze in een kom met het citroensap. Hak 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes fijn.

3Meng in een kom de Griekse yoghurt met crème fraîche, geraspte kaas, tijmblaadjes en de gehakte rozemarijn. Maal er wat zwarte peper boven en roer alles goed door elkaar. Verdeel de roquefort in stukjes.

4Verwarm de oven op 225 °C. Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.

5Kneed het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Bestuif het werkvlak met wat meel en rol het deeg uit tot een vierkante lap die op de bakplaat past.

6Leg de deeglap op het bakpapier op de bakplaat. Bestrijk het deeg tot op 1 cm van de randen met het yoghurtmengsel. Leg de partjes peer er in rijen naast elkaar op en strooi de rozemarijnnaaldjes erover. Verdeel de stukjes roquefort tussen de partjes peer. Maal wat peper boven de pizza en sprenkel er nog wat olijfolie over.

7Bak de perenpizza in de oven in 15-20 minuten knapperig bruin en gaar.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.