Gastauteur Eke Mariën Tweekleurensoep van rode biet en waterkers

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  , ,   

mei 20, 2020

Dit overheerlijke recept van gastauteur Eke Mariën hoort bij zijn blog over het effect van zout op de smaak van een gerecht. Voor aantrekkelijk uitziende soep maak je twee aparte soepen: een bietensoep zonder zout en een waterkerssoep waar je wel zout aan toevoegt. Zo gebruik je maar de helft van het zout, terwijl je dat niet proeft. Hoe dat kan, lees je op uitdekeukenvan8 in het blog Smaken op de tong.

  • Bereidingstijd: 30 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor de bietensoep

500 g gekookte rode bieten

1 rode ui, gesnipperd

2 el olie

1 tl venkelzaad

750 ml ongezouten groentebouillon (of water)

1 friszure appel (elstar)

1 el citroensap

Voor de waterkerssoep

2 sjalotjes, gesnipperd

25 g boter

500 ml kippenbouillon

200 g aardappel, geschild en in blokjes

100 g waterkers, dikke stelen verwijderd

2 el crème fraîche (25 g)

cayennepeper

nootmuskaat

Bereidingswijze

1Houd een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.

2Snijd de appel in heel kleine blokjes (0,5 centimeter) en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 minuten mee en pureer de soep met een staafmixer.

3Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.

4Maak de waterkerssoep door in een pan de sjalotjes te fruiten in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de waterkers (houd een paar mooie blaadjes achter om te garneren) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.

5Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de soep en garneer met een takje waterkers.

6Serveertip: Druppel een lekkere extra vierge olie over de soep.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.