Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held!
Voorgerecht voor 2-3 personen
Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren
Bereidingswijze
- Snijd de vis in dikke stukjes.
- Pel de ui. Snijd de ui en de jalapeño in zeer smalle ringen.
- Snijd de tomaatjes in partjes.
- Meng het limoensap met de olie, ui, jalapeño, tomaatpartjes, wat peper, zout en 2 of 4 tl gembersiroop naar smaak. Proef en breng eventueel verder op smaak.
- Schep de visrepen erdoor.
- Marineer 2-3 uur in de koelkast, geregeld omscheppen.
- Hak de koriander grof en schep door de ceviche.
- Snijd de ½ limoen in 2-3 partjes
- Serveer met de limoenpartjes op kleine bordjes of in hoge glaasjes.
Skrei kun je vervangen door andere duurzaam gevangen witvis, zalm, tonijn, makreel.