Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , ,   

november 15, 2019

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten.

Ramen museum
In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu.

Silken of zijdentofu
De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt.

Rauwe eierdooier
De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

  • Bereidingstijd: 15 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

400 g zijden tofu/sliken tofu

2 el merin (Japanse rijstwijn om mee te koken)

8 el sojasaus

1-2 tl suiker

witte deel van 1 lente-ui

neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)

100 g gewassen spinazie

sesamolie

50 g taugé

4 verse biologische eieren

Bereidingswijze

1Snijd de tofu in 4 blokken en laat deze goed uitlekken in een vergiet (liefst een paar uur, maar korter kan ook).

2Meng de merin met de sojasaus en suiker. Roer tot de suiker is opgelost.

3Snijd de het stuk lente-ui in zeer smalle ringen.

4Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak de spinazie 1 minuut. Schep op een bordje. Dep de wok droog, schenk er een scheutje olie in en roerbak de lente-uiringetjes met de taugé 1 minuut.

5Schep naast bij de spinazie. Besprenkel spinazie en taugémengsel met 2 tl sesamolie. (warm of koud gebruiken.

6Leg de tofu voorzichtig op 4 mooie bordjes. Verdeel het taugémengsel, de spinazie en de sojadressing erover.

7Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Leg de dooiers direct en heel voorzichtig, op de spinazie op de tofu. Direct serveren.

8Aan tafel breekt iedereen zelf de dooier zodat het eigeel zich met de andere ingrediënten kan mengen.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.