Category: Hoofdgerecht
Gebakken rijst Yang Zhou
Dit recept maak ik regelmatig als ik nog wat gekookte rijst in de koelkast heb. Waarmee ik de rijst ‘vul’ hangt ook een beetje van die koelkast af. Nu had ik geen Noorse garnalen, maar wel in de diepvries grote gamba’s. Vier stuks ontdooit en kleingesneden. Ik heb ze wel even snel in de knoflook olie gebakken voordat ik de eieren in de wok deed. Ik wilde geen rauwe garnalen in het gerecht hebben. Heb je wortel, bleekselderij of wat champignons, ook lekker. De truc is dat je eerst de eieren even in de wok verwarmt en daar de rijst door schept. Dan krijg je die lekkere droge rijst. Nelleke van Lindonk
Lees meerEendenborst met vijgen
Een feestelijk en makkelijk gerecht. Magret De Canard (Tamme eendenborstfilets) wegen ca. 400 gram en dat is in een menu met meerdere gangen genoeg voor 2 personen.
Lees meerPizzoccheri – Winterse boekweitpasta met groene kool en zoete aardappel
Vorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week. In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland. Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom, echt een recept om je eigen draai aan te geven.
Lees meerKnapperige frittata van ramen
Als de kleinkinderen komen vragen ze vaak of ik de ‘harde spaghetti met spinazie’ weer een keer kan maken. Daar bedoelen ze deze knapperige frittata van ramen mee, een heerlijke frittata voor kinderen. Voor de volwassenen zet ik dan nog wat gebakken champignons of plakjes uitgebakken bacon of ham op tafel. En altijd maak ik er een tomaten salsa bij voor de pittige frisheid.
Lees meerBurrito met rodekool en cheddar
Deze burrito’s met rode kool en cheddar zijn een variant op de cheesy burrito’s die ik tijdens onze vakantie in Mexico diverse malen gegeten heb. De burrito’s krijgen een krokant laagje van cheddar door een laagje cheddarkaas te smelten in een koekenpan (of op een teppanyakiplaat) en daar de burrito’s al bakkend doorheen te rollen. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 40 minuten
Lees meerAromatische rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel
Deze heerlijk geurende rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel is gebaseerd op een Perzisch recept en heb ik ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker en die daardoor nog maar weinig kunnen proeven. Het is ook ideaal voor hen die door covid19 hun smaak kwijt zijn en verder voor iedereen die van lekker eten houdt. Want het is erg lekker. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven Foto Henk Brandsen
Lees meerSpaghetti met mosselsaus
Het mosselseizoen is in volle gang en loopt tot in april. We kunnen voorlopig nog regelmatig mosselen eten. Heerlijk. Gelukkig staat er genoeg informatie en lekkere receptuur op onze site.
Lees meerMosselen in koekenpan, maar niet gebakken
Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn! Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder schreef of ga naar
Lees meerVis met zeekraal in bladerdeeg
Een recept ontstaat bij mij vaak als ik onverwacht gasten krijg en dan uit wat ik in huis heb iets op tafel moet toveren. Zo zijn ook deze bladerdeegpakketjes ontstaan. Die zijn zo lekker, dat ik ze na de eerste keer al een aantal keer opnieuw gemaakt heb. Elke keer natuurlijk weer net iets anders. In dit pakketje zijn zowel roodbaars als zalm verwerkt. Maar je kunt ook voor alleen roodbaars of voor alleen zalm gaan.
Lees meer5/15 Ribeye met sweet-chiliboter
Wat geweldig dat we met uitdekeukenvan8 ons eerste lustrum vieren. 5 jaar interessante, smakelijke verhalen en super recepten. Ik herinner me nog zo goed dat onze zeer gewaardeerde collega Onno Kleyn 5 jaar geleden twijfelde of en hoe we het gingen volhouden om Uitdekeukenvan8 verschillende keren per week, maand in maand uit, van content te voorzien. Naast onze gebruikelijke drukke werkzaamheden. Hij vroeg zich oprecht af of we niet binnen de kortste keren zouden stoppen. Nee joh, zeiden we, als we ervoor gaan dan doen we dat gewoon. Natuurlijk wordt deze culisite van bevlogen vakmensen een succes. En zo is het gegaan! We zijn een ijzersterk geëngageerd en enthousiast team dat de site altijd actueel houdt met allerhande food informatie en heerlijke recepten. Elk vanuit onze eigen foodexpertise en voorkeuren. Nu voor onze verjaardag nieuwsbrief besloten we de 5 jaar kracht bij te zetten met extra lekkere recepten met 5 ingrediënten. Ik heb daarvoor geput uit mijn culikalender 5/15, die ik in 2007 maakte, met voor een heel jaar, elke dag handige snelle tips en elke week een recept voor een hoofdgerecht van maximaal 5 ingrediënten, die ook nog eens in 15 minuten klaar zijn. De Ribeye met sweet-chilliboter en minifrietjes die begin juni op de kalender stond is heerlijk van de grill maar kan natuurlijk ook de BBQ. Ribeye met sweet-chiliboter en frietjes Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerAsperges met Hollandse garnalen
Op onze kookclub konden we dit jaar niet terecht. Het bestuur bedacht, samen met onze leveranciers, elk seizoen een kookuitdaging. Via een drive-through naast de club kregen we steeds een pakket met ingrediënten aangereikt. Daarmee kon je aan de slag en, als je wilde, foto en recept naar een jury sturen. De resultaten werden dan weer gedeeld in een nieuwsbrief. Alle pakketten (met hele vissen, paddenstoelen, of mengsel voor paté) gingen steeds vergezeld van een heerlijke wijn. Een heel inspirerend idee en het hield je betrokken bij de club. De laatste uitdaging was met asperges en een doos met diverse soorten Cress. Dit zijn minigroenten met heel veel smaak (denk aan tuinkers voor het formaat). Deze Cressen zijn heel verschillend en hebben ook een decoratieve waarde. Ze zijn te koop bij Horecagroothandels. Op de website van de kweker: kun je alle cressen en hun smaak bekijken onder: Collection. Ook staan er recepten. Cress is te bestellen, maar je moet het wel afhalen bij de kweker in het Westlandse Monster. Voor het volgende recept gebruikte ik salty fingers (zeer decoratief) te vervangen door zeekraal. En oyster leaves, die naar oesters smaken, te vervangen door lamsoor. Zeekraal en lamsoor zijn te koop in viswinkels en de supermarkt.
Lees meerKantonese vis uit de oven
Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de een heerlijke smaak aan de vis. Hoofdgerecht 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten Oventijd: ca. 20 minuten
Lees meer