Prei was vandaag goed betaalbaar en ook nog eens mooi dun. Ideaal voor een Franse klassieker “poireaux vinaigrette” die ze daar als lauw-warm of koud voorgerecht eten. Lekker simpel, makkelijk te maken en passend bij het zonnige weer dat we nu hebben. Zo puur, op z’n Frans is het heerlijk maar met feta en hazelnoten erover misschien nog wel lekkerder. Bovendien past het perfect in mijn dieet waarover ik vorige keer schreef https://uitdekeukenvan8.nl/82-pakjes-boter-lichter/ . Als ik niet op dieet zou zijn zou ik bij de prei als hoofdgerecht quinoa of couscous eten en als voorgerecht ouderwets stokbrood. Wil je vegetarisch? Gebruik dan vegetarische witte kaas.
Bereidingswijze
- Snijd de wortelstukjes van de preien af. Snijd de donkergroene “kammen” eraf. (Bewaar deze voor een stoofpot of bouillon.)
- Snijd de preistelen vervolgens in 2 of 4 stukken en was ze.
- Leg de prei in een laag kokend water met wat zout en kook ze op een laag vuur in ca. 20 minuten gaar. Afgieten, laten uitlekken en afkoelen. Lauw-warm zijn ze lekker, maar koud ook.
- Pel en snipper ondertussen de sjalot. Meng deze in een schaaltje met 1 theelepel mosterd, de azijn, wat peper, wat zout, ½ theelepel suiker of siroop en de olie. Proef en breng op smaak met meer mosterd, siroop, peper en zout. Meer of minder, het is maar net hoe je het lekker vindt.
- Hak de hazelnoten grof.
- Leg de preien op borden. Schep de vinaigrette erover. Verkruimel de feta erboven. Bestrooi met gehakte hazelnoten en eventueel wat dille, venkelgroen of kervel.
*Gebruik vers geroosterde noten van de notenbar of rooster ze zelf in een koekenpan met een scheutje olie op een matig vuur. Schud de pan de hele tijd heen en weer tot de noten lichtbruin zijn. Bestrooi ze met zout en schud ze nog even door elkaar. Laat ze op keukenpapier afkoelen, zodat ze knapperig worden.