Vorige week zat ik heerlijk te bladeren in mijn kookboeken om inspiratie op te doen voor mijn recept voor deze week.
In ons eigen kookboek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… , dat Nelleke en ik nu al weer 8 jaar geleden schreven, viel mijn oog op het recept voor Pizzoccheri! Een hartverwarmend eenpansgerecht dat je eigenlijk alleen nog tegenkomt in de grensstreek van Noord-Italië en Zwitserland.
Je maakt Pizzoccheri van boekweitpasta, winterse groenten die voorhanden zijn, aardappel, boekweitpasta en Italiaanse kaas. Heerlijk voor als het echt kouder gaat worden. Kortom, echt een recept om je eigen draai aan te geven.
Bereidingswijze
- Snijd de groene kool in grove repen van 2 cm breed. Schil de (zoete) aardappel en snijd in blokjes.
- Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook. Voeg de koolrepen en (zoete) aardappelblokjes toe en kook ze 3-4 minuten.
- Voeg dan de boekweitpasta toe en kook alles in 4 minuten beetgaar.
- Pel intussen de tenen knoflook en hak ze grof en snijd de salie in reepjes.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en salie heel zachtjes tot het lekker gaat ruiken en de knoflook gaar is.
- Snijd de kaas in blokjes.
- Giet de groenten met boekweitpasta af in een vergiet en laat even uitlekken.
- Schep de helft van dit boekweit-groentenmengsel in warme diepe borden.
- Verdeel de helft van de blokjes kaas erover en schep er de helft van de olijfolie met knoflook en salie erover.
- Verdeel hierover weer een laag van groenten met pasta, kaasblokjes en olijfolie met knoflook en salie.
- Laat het gerecht zo heel even staan en schep het dan in de borden om, zodat de kaas mooie draden trekt.
- Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover en serveer direct.
Zelf boekweitpasta maken
Pizzoccheri is niet alleen de naam van dit gerecht, maar ook de Italiaanse naam voor boekweitpasta. Die boekweitpasta is hier niet overal te koop, je kunt het proberen in Italiaanse speciaalzaken of goed gesorteerde natuurwinkels. Maar het is ook leuk om op zo’n gure winterse dag de keuken in te gaan en deze boekweitpasta zelf te maken: Schep 175 g boekweitmeel in een berg op het werkvlak, maak in het midden een kuiltje en breek er een ei boven. Voeg wat zout toe en schenk er al roerend beetje bij beetje 100-150 ml water bij. Meng alles tot een stevig deeg. Kneed het deeg 6-8 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. Laat het deeg vervolgens 20 minuten afgedekt rusten.
Vet daarna het werkvlak in met een beetje olijfolie en rol het deeg uit tot een lap van 2-3 mm dik. Snijd deze lap in lange repen van ca. ¾ cm breed. Snijd de repen in stukken van 6 cm.