Dit recept maak ik regelmatig als ik nog wat gekookte rijst in de koelkast heb. Waarmee ik de rijst ‘vul’ hangt ook een beetje van die koelkast af. Nu had ik geen Noorse garnalen, maar wel in de diepvries grote gamba’s. Vier stuks ontdooit en kleingesneden. Ik heb ze wel even snel in de knoflook olie gebakken voordat ik de eieren in de wok deed. Ik wilde geen rauwe garnalen in het gerecht hebben. Heb je wortel, bleekselderij of wat champignons, ook lekker. De truc is dat je eerst de eieren even in de wok verwarmt en daar de rijst door schept. Dan krijg je die lekkere droge rijst.
Nelleke van Lindonk
Bereidingswijze
-
Snijd de ham en lente-uien in stukjes ter grootte van een doperwt. Sla de knoflookteen plat en verwijder het velletje. Klop de eieren met zout en peper los.
-
Verhit op hoog vuur de wok, verhit vervolgens 3 eetlepels olie. Roerbak de knoflook tot het geurt en verwijder deze. Voeg de eieren toe, wacht 3 tellen en roer tot ze beginnen te stollen. Voeg al roerend beetje bij beetje de rijst toe en roerbak tot de rijst heet is.
-
Meng er nu de ham, garnalen en doperwten door en roerbak tot de doperwten ook ‘al dente’ zijn. Schep er tot slot de lente-uien door. Maak de rijst op smaak met de sojasaus, sesamolie en een snufje peper.