Deze heerlijk geurende rijstschotel met pijnboompitjes en sinaasappel is gebaseerd op een Perzisch recept en heb ik ontwikkeld voor mensen die behandeld worden voor kanker en die daardoor nog maar weinig kunnen proeven. Het is ook ideaal voor hen die door covid19 hun smaak kwijt zijn en verder voor iedereen die van lekker eten houdt. Want het is erg lekker.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 20 minuten + 40 minuten in de oven
Foto Henk Brandsen
Bereidingswijze
- Boen de sinaasappel schoon, schil de sinaasappel heel dun en snijd de schil in reepjes of stukjes. Kook ze in 1/2 dl water met de suiker 3 minuten op een matig vuur.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes een paar minuten in een droge koekenpan al roerende op een hoog vuur tot de pitjes een beetje bruin beginnen te worden. Laten afkoelen.
- Meng de saffraan met 2 eetlepels heet water en laat het even staan.
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Pel de uien en knoflook. Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Snijd de lente ui in ringen. Snijd het gedroogde fruit klein.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin de uien 3 minuten. Voeg de lente-uiringen, knoflook en de droge rijst toe en bak het geheel om¬schep¬pend 2 minuten op een matig vuur. Schep het gedroogde fruit, de saffraan met vocht, de pijnboompitjes en wat grof gemalen peper erdoor. Goed mengen.
- Schep het rijstmeng¬sel in de ovenvaste schaal. Schenk de bouillon erbij. Dek de schaal af en laat het gerecht in de hete oven in ca. 40 minuten gaar wor¬den. Schep dan helft van de “advieh” erdoor en zet de rijst nog 2 minuten in de oven. Schep de voor het serveren de sinaasappelreepjes en de rest van de “advieh” over het gerecht. © José van Mil
Lekker met dikke Griekse yoghurt!
Variatie: vervang 50 g pijnboompitjes door gepelde pistachenootjes. Voeg 500 g klein gesneden lamshaasjes toe als je de uien hebt gebakken en roerbak ze 3 minuten mee. Voeg dan de knoflook en rijst toe.
Wijnsuggestie: Kruidige, krachtige Gewürztraminer uit de Elzas
* Advieh is een Perzisch kruidenmengel dat makkelijk zelf gemaakt kan worden door 4 eetlepels gedroogde rozenblaadjes te mengen met 2 eetlepels kaneel, 2 eetlepels gemalen kardamon en 1 eetlepel gemalen komijn. Gedroogde rozenblaadjes/knopjes zijn verkrijgbaar in de betere supermarkt, bij midden oosterse en Perzische winkels en ook vaak bij theespeciaalzaken.