Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Dit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen. Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerDe originele Reuben Sandwich bestaat uit 2 sneetjes rye bread (een soort licht roggebrood) besmeerd met Russian dressing (mayonaise vermengd met een aantal zure ingrediënten zoals pickles, zure room en mierikswortel) en belegd met zuurkool, corned beef (gekookt rundvlees) en Gruyère kaas. In Nederland gebruiken we vaak pastrami (gerookt rundvlees) in plaats van corned beef. Omdat ik niet elke dag vlees wil eten, is deze versie met rode biet een mooi alternatief.
Lees meerSliders zijn kleine (hamburger)broodjes. Er zijn een aantal verklaringen voor de naam slider. Om er een paar te noemen: ze glijden makkelijk in de mond als ze vet zijn: je kunt ze makkelijk eten omdat ze klein zijn; ze glijden makkelijk uit het doosje als je ze gekocht hebt bij de White Castle hambugerketen (waar ze in 1940 nog 5 cent kosten). Officieel zijn deze verklaringen allemaal niet. Ik ken ze van de avonden dat we de Super Bowl kijken en er altijd sliders, gegrilde kippenpootjes en dips op tafel staan. De sliders in dit recept zijn gevuld met pulled pork. Een echte hype op het moment; pulled pork, pulled beef of pulled chicken, je kunt het op veel plekken kopen. Wat ik wel zeker weet is, dat het vlees oorspronkelijk op de bbq gegaard wordt, maar omdat ik mijn grote bbq de deur uit heb gedaan, doe ik het, zoals veel mensen, in de oven. En dat gaat prima. Maak vooral een grote hoeveelheid, ideaal als je veel mensen verwacht. En wat je teveel hebt, kan makkelijk ingevroren worden.
Lees meerHeb je al eens shortbread met gmaakt? Shortbread is een kruimelig, Schots biscuit en heeft een lekkere botersmaak. Je kan het deeg dun uitrollen of in een vorm uitdrukken. Met een mes verdeel je het dan in punten of stukjes zodat je de koek na het bakken makkelijk in stukken kunt breken. In dit recept gebruik ik ras el hanout voor zoete gerechten die ik kreeg van culivriendin Nadia Zerouali. Ras el hanout betekent letterlijk 'het hoofd van de winkel' en geen enkele rash el hanout is hetzelfde. In deze zoete versie zit onder andere komijn, kardemom, kaneel, anijs, venkel en gember. Geen ras el hanout in huis, neem dan anijs, venkel of kardamomzaadjes. Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 40 minuten Voor 24 stukjes
Lees meer350 g groene asperges 1 venkelknol 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid 100 g gegrilde achterham 5 eieren 125 ml slagroom nootmuskaat 150 g belegen boerenkaas, geraspt bakvorm 30 x 20 cm groot stuk bakpapier Snijd de houtachtig uiteinden van de asperges, zorg dat hierna alle asperges even lang zijn. Schil met een dunschiller alleen de harde
Lees meer2 250 g broccoli 2 el olijfolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teen knoflook, fijngehakt 2 el verse oregano, fijngehakt 100 g jongbelegen geitenkaas, geraspt 2 grote rode of gele paprika’s 100 g verse zalmfilet, in 2 lange plakken keukenmachine 2 kleine ovenschaaltjes, ingevet Snijd de broccoliroosjes van de stronk. Schil de stronk met een
Lees meerWat mij betreft moeten ingrediënten zoveel mogelijk biologisch zijn. Ontbeende biologische kippendijen zijn niet overal verkrijgbaar, maar mijn poelier ontbeendt ze even voor me als ik er om vraag. Aan de lijn (zie weekmenu): Maak er doperwtjes gemengd met even gebakken preiringetjes bij. Geen aardappels, rijst, pasta etc.! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten + een paar uur of een dagje marineren, bereidingstijd ca. 30 minuten
Lees meerLamsschouder met venkelzaad is voor mij het allerlekkerst als die heel langzaam in de oven wordt gegaard. Ik had Iers zuiglam. De venkelzaadjes, die ik eigenlijk had gekregen om thee van te zetten, zaten nog aan de schermen, dus die heb ik er ook bijgedaan. Gewoon uit een potje is venkelzaad ook heel lekker. Er zit vrij veel bot in zo’n schoudertje en voor vier personen is één echt te weinig. Dan ga je elkaar zo aan zitten kijken… Ik heb er dan ook twee klaargemaakt. Het restje was de volgende dag bijna nog lekkerder! Hoofdgerecht voor 4-6 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten + 30 minuten op temperatuur komen, ovenbereidingstijd 2½ uur
Lees meerWat zijn asperges toch lekker! Traditioneel, met ham en ei, met gerookte zalm, garnalen of zoals in dit recept, met gesmolten boerenboter met ragfijn gesneden zuring erdoor en krokante zuringcrackers van filodeeg (haal filodeeg bij Turkse of Marokkaanse winkels, die is meestal veel beter en lekkerder, dan die je in de meeste supermarkten vindt). Jonge zuring kun je in het wild plukken, maar er is tegenwoordig ook gekweekte zuring verkrijgbaar. Hoofd-, brunch- of lunchgerecht voor 4 personen Voorbereiding ca. 25 minuten + bereiding ca. 20 minuten
Lees meerSpareribs vind ik heerlijk en ze zijn eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. Ze worden voorgegaard in water, dat duurt weliswaar even, maar je hoeft er niet echt bij te blijven. Je kunt dat al een dag of zelfs 2 dagen van tevoren doen. De afwerking is ook heel makkelijk, nadat de ribbetjes zijn bestreken met de duivelse BBQ-saus gaan ze even de oven in, dat is alles. Ook lekker voor op de BBQ! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten + 1- 1½ uur koken, bereiding 5 minuten + 20 minuten in de oven
Lees meerDeze schattige lammetjes zijn natuurlijk heel leuk om met Pasen te maken maar ook op de woensdagmiddag of voor een verjaardagspartijtje een groot succes. Doordat er weinig boter wordt gebruikt smaken deze lammetjes het lekkerst als je ze direct na het maken opeet. Bewaar je ze langer dan drogen ze wat uit. Voor 12 stuks Bereidingstijd: ca. 1 uur Oventijd: ca. 20 minuten
Lees meerMet dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in en ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker. Voor 1 brood Bereidingstijd: ca. 40 minuten Rijstijd: 2 uur Oventijd: ca. 45 minuten
Lees meer