Bereidingswijze
- Snijd de houtachtig uiteinden van de asperges, zorg dat hierna alle asperges even lang zijn. Schil met een dunschiller alleen de harde onderkanten van de asperges.
- Kook de asperges in een hapjespan met ruim kokend water en wat zout in 4 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet goed uitlekken.
- Schaaf intussen de venkelknol op een mandoline of met een andere schaaf in flinterdunne plakjes.
- Bekleed het bakblik met bakpapier, dat mag aan alle kanten rommelig uitsteken. Maak dan in de vorm met de plakjes bladerdeeg een taartbodem met een opstaande rand van 4-5 cm hoog.
- Leg de plakjes ham naast elkaar op de taartbodem. Verdeel de plakjes venkel erover, druk iets aan.
- Klop in een kom de eieren los met slagroom, wat nootmuskaat, versgemalen peper en de kaas en schenk dit mengsel in de taartbodem. Leg de asperges in de het ei-kaasmengsel, met kopjes zowel naar links als naar rechts.
- Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in de oven in 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de quiche 5 minuten afkoelen en neem hem dan met het bakpapier voorzichtig uit de vorm. Leg de taart met bakpapier eronder op een grote plank. Serveer in stukken.
- Lekker met een salade van flinterdun geschaafde koolrabi met rucola en radijsjes.