crème brûlée
crème brûlée

Crème brûlée maken zonder oven

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken    

september 23, 2016

Crème brûlée als dessert serveren is altijd een succes. In tegenstelling tot wat in de meeste recepten staat laat ik mijn crème brûlées nooit in een waterbad in de oven garen. Ik laat de schaaltjes crème in een uur in de diepvries opstijven. Vervolgens brand ik de suiker en het resultaat is een heerlijke zacht-romige crème brûlée met een krokant suikerlaagje.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Wachttijd: ca. 1 uur

  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

4 eierdooiers

40 g suiker

1 zakje vanillesuiker

1 tl maïzena

4 dl slagroom

2 el kristalsuiker

Extra nodig: mixer met garde(s), 4 ovenvaste souffléschaaltjes (inh. 125 ml), crème brûléebrander

Bereidingswijze

1Klop de dooiers met de suiker en de vanillesuiker met de mixer in een kom tot een dik en bijna wit gekleurd romig geheel. Klop de maïzena erdoor. Breng de slagroom aan de kook.

2Schenk de hete slagroom al kloppend bij het dooiermengsel. Schenk het mengsel in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel. Draai met de lepel achtjes in de pan, zorg dat je goed over de bodem roert en let er op dat de crème niet gaat koken (anders gaat hij schiften en wordt de crème onbruikbaar). Verwarm totdat de crème dik en romig is en in een mooi laagje op de bolle kant van de lepel blijft liggen. Neem de pan direct van het vuur en schenk de crème in de schaaltjes. Laat de crème in ca. 1 uur in de diepvries opstijven.

3Strooi de suiker over de crème en verdeel met de bolle kant van ene lepel voorzichtig over de crème. Brand de suiker met de brander totdat het smelt en karameliseert. Serveer de crème brûlée direct.

Maak de crème brûlée extra bijzonder door onderin het schaaltje wat frambozen, blauwe bessen of bramen te leggen. Ook andere smaakjes als oranjebloesemwater of rozenwater kun je aan de crème toevoegen. Of schep een laagje appelcompote in het schaaltje en schenk de crème erop.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.