Hoofdgerecht

Chinese witte kip met zoute uien

Hoofdgerecht

Chinese witte kip met zoute uien

Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een Chinese miesoep van maken.

Voor 4 personen

Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten)
Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Wachttijd: ca. 2 uur

Bereidingswijze

  1. Was de kip, droog hem met keukenpapier en wrijf hem vanbuiten en vanbinnen in met zout. Leg de kip afgedekt 24 uur in de koelkast.
  2. Pel de uien. Snijd er 1 in vieren en de andere twee in ragdunne ringen. Snijd 4 plakjes van ca. ½ cm van de gemberwortel. Schil de rest en rasp of hak de geschilde gember fijn.
  3. Schep de uienringen met de geraspte/gehakte gember, de olie, de jenever, versgemalen peper en flink wat zout door elkaar (de uien moeten echt zout smaken). Zet ze minimaal 24 uur in de koelkast.
  4. Breng 2 l water met de in vieren gesneden ui, de prei, de knoflook, de wortel, het Chinees 5-kruidenpoeder, de steranijssterren, de bouillontabletten en peper en zout naar smaak aan de kook. Laat de kip voorzichtig in de bouillon zakken en houd de bouillon 30 minuten tegen de kook aan (de bouillon mag niet meer koken). Neem de pan van het vuur en laat de kip in de bouillon afkoelen tot lauwwarm.
  5. Neem de kip uit de bouillon, laat hem uitlekken en hak hem met een hakmes (of knip met een wildschaar) in handzame stukjes. Serveer de kip met de zoute uien.

Zeef de bouillon en serveer hem in kleine kommetjes als voorafje of maak er voor de volgende dag een miesoep van.
Bij dit recept hoort het kipvlees rond de botjes op nog een beetje roze maar wel gaar te zijn.

Chinese witte kip met zoute uien

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer