Hoofdgerecht

Rode zuurkoolstamppot

Hoofdgerecht

Rode zuurkoolstamppot

Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn broodblog Desem en meer…

Bereidingstijd: 30 minuten

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan en zout naar smaak in ca. 20 minuten gaar. Wel of gaar de rookworst 15-20 minuten in water dat tegen de kook wordt aangehouden.
  2. Verhit 15 g van de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui met de spekreepjes al omscheppend 5 minuten. Voeg de zuurkool toe en bak hem 3 minuten al omscheppend mee. Schenk de wijn erbij en laat de zuurkool met de deksel op de pan 15 minuten op een heel laag vuur stoven. Voeg zo nodig tijdens het stoven nog een beetje heet water toe. Verhit voor de jus intussen de rest van de boter en laat hem lichtbruin kleuren. Blus de boter voorzichtig af met heet water.
  3. Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en schep de zuurkool erdoor. Voeg zoveel van het opgevangen kookwater toe totdat een smeuïge stamppot ontstaat. Serveer met de rookworst en de jus.

Tip
De overgebleven worst heb ik de volgende dag verwerkt in een pittige bonenschotel van witte bonen, rode paprika, uien en tomatenblokjes op smaak gebracht met pittige paprikapoeder en een snufje komijn.

Rode zuurkoolstamppot

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer