Cooking method: Koken
Rode zuurkoolstamppot
Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn Bereidingstijd: 30 minuten
Lees meerEekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen
Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grootte en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)
Lees meerSnijbonen, sperziebonen en gele courgette
Snijbonen zijn eigenlijk heel fotogeniek, jammer dat ze meestal gesneden verwerkt worden. Tijdens een weekend Berlijn aten we bij en daar serveerde ze onder andere een gerecht met snijbonen en gele courgette. Niet gesneden maar in z’n geheel en beetgaar gekookt. Bijzonder inspirerend en lekker. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Lees meerRode bieten met rucola en mosterddressing
Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn want die zijn echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze dan gaar! Deze rode bietensalade met rucola en mosterddressing smaakt heerlijk bij een stukje op de huid gebakken vis. Een recept voor een recept van op de huid gebakken zeebaars vind je . Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 60 minuten (kooktijd bieten) Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerGevulde ronde courgette met rijst
Deze courgettes zijn kogelrond en uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima. Serveer dit courgette gerecht met de en je zet een feestelijk gerecht op tafel. Voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Oventijd: ca. 15 minuten
Lees meerCrème brûlée maken zonder oven
Crème brûlée als dessert serveren is altijd een succes. In tegenstelling tot wat in de meeste recepten staat laat ik mijn crème brûlées nooit in een waterbad in de oven garen. Ik laat de schaaltjes crème in een uur in de diepvries opstijven. Vervolgens brand ik de suiker en het resultaat is een heerlijke zacht-romige crème brûlée met een krokant suikerlaagje. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Wachttijd: ca. 1 uur
Lees meerChinese witte kip met zoute uien
Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een van maken. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten) Bereidingstijd: ca. 40 minuten Wachttijd: ca. 2 uur
Lees meerAmandel Panna Cotta met blauwe bessen
Zelf plukken. Het eerste goede voornemen voor volgend jaar is er al: iets lekkers van vers geplukt fruit maken. De mogelijkheden tot zelf plukken zijn talrijk: aardbeien, bessen, frambozen of de appels, peren en druiven uit je eigen tuin. Waarom opeens dit vroege voornemen. Ten eerste kwam buurvrouw Renée me verrassen met een potje zelfgemaakt druiven gelei en ik was op reis en heb wilde blauwe bessen geplukt. Wat is de smaak toch anders dan de bessen in de supermarkt, maak ook die prachtige blauwe kleur is een groot feest. Grote beker mee en vooral onder de struiken kijken zei gids Fergus, daar zitten de grootste. *Als je niets hebt ingevroren mag het nu nog met gekocht diepvriesfruit, maar volgend jaar: plukken!
Lees meerPerzikchutney met cranberries
Fruit in overvloed. Daar kun je meer mee. Ik maakte een licht gekruide perzikchutney en deed er een handje cranberries door. Lekker bij kip, kalkoen en varkensvlees, maar ook bij paté of foie gras als je dat nog eet. Voor twee potten Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Lees meerLinzensalade met biet en paprika
Belugalinzen worden ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. De gitzwarte kleine linzen hebben een verfijnde smaak, behouden tijdens het koken hun mooie kleur en blijven stevig. Ze zijn heerlijk in salades, soepen en allerlei gerechten met granen. De kruidige wat peperige zwarte linzen combineren qua kleur en smaak mooi met de paprika en de rode biet. Bereidingstijd: 35 minuten Voor 2 personen
Lees meerZalm met dragonsaus
Een stukje zalm, mits goed bereid, serveer ik graag als ik gasten aan tafel heb. ’t Heeft een snelle bereidingstijd en de meeste mensen waarderen de smaak van deze vis. Lekker krokant op de huid gebakken, perfect gegaard en met een saus met verse dragon zet je zonder lang in de keuken te staan een lekker gerecht op tafel. Bereidingstijd: 20 minuten Voor 2 personen
Lees meerMosselen op zijn Zeeuws
Het mosselseizoen is dit jaar heel vroeg van start gegaan met een super kwaliteit. Er is geen makkelijker eenpans-gerecht dan gekookte mosselen. Je bent in 10 minuten klaar. Als je mosselen gaat bereiden, koop dan niet de kant en klare mosselgroente!! Daar zit wortel in en dat doet de zilte smaak teniet. In het mosselhart van Nederland (Yerseke), maar ook bij onze zuiderburen die grote mosseleters zijn, begrijpen ze niets van deze Hollandse gewoonte. Dus nooit meer doen! Voeg ook geen water toe. De mosselen hebben zelf al het zilte Oosterschelde water in hun schelp. Voor de smaak is een scheutje witte wijn wel lekker.
Lees meer