Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.
Lees meerDit recept is echt heerlijk om in het weekend te maken en te serveren. Gewoon een allemansvriend. Ook handig om bij de borrel te serveren, gewoon in kleine stukjes snijden. Maak een dubbel recept voor een hoofdgerecht.
Lees meerDeze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden. Voor 12 stukjes Bereidingstijd: ± 40 minuten Rusttijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 35 minuten
Lees meerZie deze anders dan anders kerst als een uitdaging en kook eens extra lekker! Deze hertenbiefstukjes met heerlijke paprikajus zijn echt comfortfood en juist heel geschikt om voor een wat kleiner gezelschap te bereiden. Het is ook een leuk gerecht om klaar te maken, zeker als je alles al op een rustig moment voorbereidt. Dan kun je tijdens het kerstdiner ontspannen genieten van elkaars gezelschap en van het lekkere eten natuurlijk.
Lees meerEen lekker hapje voor de kerstdagen. Voor zomaar ergens tussendoor, na een stevige wandeling of als exquise hapje bij de borrel. Ook om te toveren tot vegan lunchgerecht of hoofdgerecht. Voor 10-12 hapjes.
Lees meerKoolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt - of lunch - op tafel. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool of de buitenste bladeren van groene kool zijn een goed alternatief. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.
Lees meerIn deze specerijen special mag het recept voor kruidkoek niet ontbreken. Want zo’n heerlijke, ouderwetse kruidkoek zit echt boordenvol heerlijk geurende specerijen. Dit recept voor kruidkoek is een topper! Ik kreeg het heel wat jaren geleden van de voedingsdocente tijdens de kooklessen in mijn opleiding voor wat je nu ‘Voeding & Communicatie’ zou noemen. En nog steeds maak ik deze kruidkoek met veel plezier! Ook omdat iedereen er altijd erg enthousiast over is. Het is een niet te ingewikkeld en ‘recht voor z’n raap’ recept, dat je volledig naar je eigen hand kunt zetten. Ik gebruik volkorenmeel, maar bloem kan ook. Of een mengsel van allerlei meelsoorten. Denk volkorenmeel met roggemeel en havermeel. Geen donkere basterdsuiker in huis, dan voldoet gewone suiker ook. Mits je genoegen neemt met een wat minder donkere koek. Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar koekkruidenmengsel gebruiken, maar het is ook leuk om dit mengsel zelf samenstellen met de specerijen uit je keukenkast (zie de tip). En natuurlijk kun je ook variëren met de zuidvruchten die je toevoegt. Vervang de helft van de rozijnen bijvoorbeeld door gedroogde cranberry’s en de gedroogde abrikozen door dadels of een in stukjes gesneden appel. Geen melk in huis, gebruik dan alleen sinaasappelsap. Andersom kan ook. Met andere woorden, dit is echt een basisrecept waar je alle kanten mee op kunt. En zeker het proberen waard! Volkorenkruidkoek 20 plakken
Lees meerSamen met mijn kleindochter heb ik deze key lime pie gebakken. De pret was groot, maar haar interesse om de pie met slagroom te decoreren was aan het eind niet helemaal meer aanwezig. De smaak was fantastisch, en daar gaat het om! De echte Key Lime Pie maak je met key limes. Je kunt ze ook in Nederland kopen, wel even zoeken. Ze zijn klein, hebben veel sap, veel pitjes en horen nog behoorlijk groen te zijn. Ze zijn aromatischer dan een limoen en ik vind ze minder wrang. De zest (rasp) heeft zeker meer smaak dan een limoen.
Lees meerIn deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen. Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.
Lees meerZo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken. Voor 10-12 punten Bereidingstijd: ± 50 minuten Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen
Lees meerLees ook de die ik geschreven heb over het leuke en lekkere boek van Ajda Mehmet.
Lees meerEen behoorlijk lang recept voor een toastje champignons, maar ja dit is dan ook niet zomaar een toastje. Ik ga uit van verse paddenstoelen en lekker briochebrood. De gepekelde uitjes zijn heel makkelijk even te maken als je ze al niet in de koelkast hebt staan. *Gepekelde uitjes te maken is: Meng 100 ml azijn, 50 ml water, 2 tl suiker en 2 tl zout in een pot met deksel. Voeg 75 gram kleingesneden sjalot toe. Doe de deksel weer op de pot en schud goed. Giet na halfuurtje vocht weg en je hebt gepekelde uitjes. Gebruik de uitjes die je over hebt door een salade de komende dagen.
Lees meer