Een lekker hapje voor de kerstdagen. Voor zomaar ergens tussendoor, na een stevige wandeling of als exquise hapje bij de borrel. Ook om te toveren tot vegan lunchgerecht of hoofdgerecht. Voor 10-12 hapjes.
Bereidingswijze
- Snijd of schaaf het stuk rodekool in ragfijne reepjes. Doe De reepjes over in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat goed uitlekken en afkoelen. Schaaf de bospeen met een julienneschaaf in lange, dunne reepjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
- Meng in een kom de rodekool met bospeen, uiringetjes, azijn, 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Laat afgedekt een half uurtje intrekken.
- Pers boven een andere kom de knoflook uit. Voeg sojasaus, paprikapoeder, tomatenpuree, (enkele druppels hot peppersauce) en 50-75 ml water toe en meng alles tot een lobbige marinade.
- Trek de oesterzwammen in de lengte in dunne repen en schep ze door de marinade. Laat 5 minuten intrekken.
- Verwarm 1-2 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak de oesterzwamreepjes 4-6 minuten al omscheppend tot ze gaar zijn en omhuld zijn met de saus.
- Snijd het kontje van het kropje sla en maak de blaadjes los.
- Schep in elk blaadje wat rodekoolsalade en schep hierop wat van de pulled paddenstoel. Garneer met peterselie.
Serveer de pulled paddenstoel op zelfgemaakte bruchette van stokbrood: Snijd een afbak (meergranen) stokbrood schuin in dunne plakken. Bestrijk ze dun met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bruchette in een voorverwarmde oven van 200 °C goudbruin en knapperig.
vegetarisch lunchgerecht voor 2 personen: Verdeel de romainesla, rodekoolsalade en pulled paddenstoelen over 2 (zelf afgebakken) volkorenbroodjes of broodjes met lekker veel zaden. Garneer met plakjes komkommer en gehalveerde snoeptomaatjes.
vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen: Serveer de pulled paddenstoelen met de rodekoolsalade, roosjes beetgare broccoli en homemade aardappelpuree of rijst.