Koek en taart

Ouderwetse kruidkoek

Koek en taart

Ouderwetse kruidkoek

In deze specerijen special mag het recept voor kruidkoek niet ontbreken. Want zo’n heerlijke, ouderwetse kruidkoek zit echt boordenvol heerlijk geurende specerijen. Dit recept voor kruidkoek is een topper! Ik kreeg het heel wat jaren geleden van de voedingsdocente tijdens de kooklessen in mijn opleiding voor wat je nu ‘Voeding & Communicatie’ zou noemen. En nog steeds maak ik deze kruidkoek met veel plezier! Ook omdat iedereen er altijd erg enthousiast over is.

Het is een niet te ingewikkeld en ‘recht voor z’n raap’ recept, dat je volledig naar je eigen hand kunt zetten. Ik gebruik volkorenmeel, maar bloem kan ook. Of een mengsel van allerlei meelsoorten. Denk volkorenmeel met roggemeel en havermeel. Geen donkere basterdsuiker in huis, dan voldoet gewone suiker ook. Mits je genoegen neemt met een wat minder donkere koek.

Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar koekkruidenmengsel gebruiken, maar het is ook leuk om dit mengsel zelf samenstellen met de specerijen uit je keukenkast (zie de tip). En natuurlijk kun je ook variëren met de zuidvruchten die je toevoegt. Vervang de helft van de rozijnen bijvoorbeeld door gedroogde cranberry’s en de gedroogde abrikozen door dadels of een in stukjes gesneden appel. Geen melk in huis, gebruik dan alleen sinaasappelsap. Andersom kan ook. Met andere woorden, dit is echt een basisrecept waar je alle kanten mee op kunt. En zeker het proberen waard!

Volkorenkruidkoek
20 plakken

Bereidingswijze

  1. Laat de rozijnen in een kom met heet water 10 minuten wellen. Vet de cakevorm in met een beetje olie of boter. Knip een reep bakpapier van 10 cm breed en leg deze zo in de lengte van de vorm op de bodem dat je ook de opstaande uiteinden ermee kunt bekleden. Hierdoor krijg je de kruidkoek na het bakken en afkoelen makkelijker uit de vorm.
  2. Snijd de abrikozen en gemberbolletjes in stukjes.
  3. Boen de sinaasappel onder stromend water schoon, dep de vrucht droog en rasp de oranje schil er af. Pers de sinaasappel uit.
  4. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  5. Verwarm de oven voor op 175°C
  6. Meng in een grote kom het volkorenmeel met basterdsuiker bakpoeder, koekkruiden en sinaasappelrasp. Breek het ei erboven en voeg al roerend scheutje voor scheutje het sinaasappelsap en de melk toe. Blijf roeren tot het een glad, maar dik beslag wordt. Voeg zo nodig wat meer melk toe.
  7. Roer tot slot de rozijnen, abrikozen en gember erdoor.
  8. Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de vorm een richel onder het midden in de warme oven. Bak de kruidkoek in 1-1½ uur gaar. Je kunt dit testen door een schone (tapas)prikker tot in het midden van de kruidkoek te steken. Komt de sprikker er weer droog uit. Dan is de kruidkoek gaar. Zit er wat beslag aan het stokje, laat de koek dan nog even in de oven staan en test na 5-10 minuten opnieuw.
  9. Laat de kruidkoek uit de oven nog 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem de kruidkoek vervolgens uit de vorm en laat de koek op een taartrooster afkoelen. De kruidkoek wordt lekkerder als je de koek nog een dag – of in ieder geval een paar uur – verpakt in folie de kans geeft om zijn kruidige smaak te laten ontwikkelen. Serveer de kruidkoek in plakken met voor de liefhebbers wat roomboter erop.

*TIP maak je eigen koekkruidenmengsel

Je kunt hier natuurlijk kant-en-klare koekkruiden – ook wel speculaaskruiden genoemd – voor gebruiken, maar waarom stel je niet je eigen koekkruidenmengel samen? Uit de potjes met specerijen die je toch al in huis hebt staan. Met zo’n eigen draai maak je het zelf bakken van kruidkoek nog spannender. Als je koekkruiden van verschillende merken vergelijkt, blijken die ook allemaal anders van samenstelling. Maar kaneel is altijd het hoofdbestanddeel. Ga voor de hoeveelheid in dit recept uit van een mengsel van 4 theelepels kaneel en vul dit aan met gemalen kardemom, koriander, nootmuskaat en bijvoorbeeld piment, gemberpoeder en kruidnagel.

Ouderwetse kruidkoek

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer