Koek en taart

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Koek en taart

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Deze bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim is en variant op de Key lime pie uit De Brabander Bakt van Hidde de Brabander. Hidde maakt deze verrukkelijke taart met een bodem van koekkruimels en een heerlijke vulling op basis van limoen. Omdat het nu bloedsinaasappeltijd is gebruikte ik die om de vulling mee te bereiden. En ik had geen koekjes in huis dus heb een basisrecept voor taartbodemdeeg gebruikt voor de bodem. Het resultaat een heerlijke friszoete taart waar je lekker veel stukjes uit kunt snijden.

Voor 12 stukjes

Bereidingstijd: ± 40 minuten
Rusttijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 35 minuten

Bereidingswijze

  1. Vet de rand van de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Meng het bakmeel met de suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed met een koele hand (of in ene keukenmachine) tot een soepel deeg. Voeg eventueel 1 eetlepel koud water toe als het deeg te droog is.
  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de bodem en de rand met het deeg. Snijd de overhangende randjes eraf. Prik de deegbodem met een vork op diverse plaatsen in. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
  3. Rasp de oranje-rode schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Roer de rasp met het sap, de gecondenseerde melk, de slagroom en de dooiers door elkaar.
  4. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Leg een stuk bakpapier in de vorm en verdeel bakparels over de bodem. Bak de taartbodem ± 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven en neem het bakpapier met de bakparels uit de vorm. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
  5. Schenk het bloedsinaasappelmengsel in de bodem en bak de taart in nog 15-20 minuten totdat de bovenkant iets stevig aanvoelt. Neem de taart uit de oven laat hem in de vorm op een rooster afkoelen.
  6. Klop intussen het eiwit luchtig en tot stijve pieken en voeg beetje bij beetje de suiker toe.
  7. Neem de taart voorzichtig uit de vorm. Verdeel het eiwitschuim over de afgekoelde taart en strijk het met een vork uit en vorm punten. Brand het schuim met de brûleebrander. Snijd de bloedsinaasappeltaart in 12 stukjes.

Tip
Deze taart smaakt ook prima met gewone sinaasappelen of limoenen. Neem als je een limoentaartje wilt maken 6 limoenen.

Bloedsinaasappeltaart met gebrand eiwitschuim

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer