Hertenbiefstuk met paprikajus

Hertenbiefstuk met paprikajus

Zie deze anders dan anders kerst als een uitdaging en kook eens extra lekker! Deze hertenbiefstukjes met heerlijke paprikajus zijn echt comfortfood en juist heel geschikt om voor een wat kleiner gezelschap te bereiden. Het is ook een leuk gerecht om klaar te maken, zeker als je alles al op een rustig moment voorbereidt. Dan kun je tijdens het kerstdiner ontspannen genieten van elkaars gezelschap en van het lekkere eten natuurlijk.

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden: Snipper de ui in kleine stukjes. Halveer de paprika in de lengte, snijd 1 paprikahelft in kleine blokjes en de andere in ragfijne reepjes.
  2. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een wijde pan. Fruit de ui en paprikablokjes in 2-3 minuten zachtjes glazig. Bak de rozemarijn, tijm en paddenstoelstukjes 2 minuten zachtjes mee. Roer de paprikapoeder en tomatenpuree erdoor en bak nog ½ minuut.
  3. Schenk vervolgens de wijn en wildfond erbij en laat het vocht zachtjes in 15-20 minuten tot de helft inkoken.
  4. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een kleine pan en schep de paprikareepjes erdoor. Smoor ze afgedekt in 3-4 minuten zachtjes gaar, schep regelmatig door.
  5. Pureer het jusmengsel in een blender of in een hoge kom met de staafmixer tot een mooi gladde, licht gebonden jus. Schenk weer terug in de pan.
  6. Laat de hertenbiefstukjes 30 minuten voor het bereiden op kamertemperatuur komen.
  7. Bereiden: Kruid de hertenbiefstukjes met wat zout en versgemalen peper. Verwarm de boter in een koekenpan tot het schuim wegtrekt.
  8. Leg de biefstukjes in de pan en bak ze 6-8 minuten tot ze vanbinnen rosé zijn en aan de buitenkant mooi bruin. Keer ze na 3-4 minuten.
  9. Leg de biefstukjes op een warm bord en leg er een ander bord omgekeerd op. Laat de biefstukjes zo even rusten.
  10. Verwarm intussen de paprikastukjes en de paprikajus. Klop het bakvet van de biefstukjes door de paprikajus.
  11. Schep op warme borden wat paprikajus en leg een hertenbiefstukje in het midden. Verdeel er wat paprikareepjes over. Serveer met gebakken gemengde paddenstoelen en gebakken witlof.

*gedroogde paddenstoelstukjes zijn te koop in een glazen potje in het kruidenschap

**Maak in plaats van wildfond een bouillon van 1 paddenstoelenbouillontablet met 400 ml water

 

Gebakken witlof

Halveer per persoon een struikje witlof in de lengte . Verwarm in een grote koekenpan 2-3 eetlepels olijfolie en leg de struikjes er met de bolle kant naar beneden in. Leg een deksel op de pan en smoor de struikjes in 4-6 minuten beetgaar. Keer de struikjes en bak de snijkant in nog 2-3 minuten goudbruin.

 

Bak de hertenbiefstukjes van tevoren

Ga hectiek vlak voor het kerstdiner uit de weg en bak ook de hertenbiefstukjes al van tevoren. Verpak de hertenbiefstukjes per stuk in aluminiumfolie. Laat de biefstukjes afkoelen. Bewaar ze op kamertemperatuur of laat ze ruim van te voren weer op kamertemperatuur komen.

Verwarm voor het serveren de oven op 175 °C, leg de biefstukjes op de bakplaat in het midden van de oven en laat ze in 8-10 minuten lekker warm worden. Houd de tijd in de gaten en voorkom dat de biefstukjes doorgaren.

 

Hertenbiefstuk met paprikajus

Ingrediënten

Robert Herder messen: Altijd vlijmscherp!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer