Tag: kurkuma

Ontbijt - 10 november 2020

Koolsalade met kurkuma-eieren

Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt op tafel, maar als lunchgerecht kan dat natuurlijk ook. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool is momenteel volop verkrijgbaar en zeker zo lekker. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.

Lees meer
Lunch - 3 september 2018

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.   Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer