Gebak

Spetterende taart met zoute karamel

Gebak

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken.

Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C en plaats het rooster iets onder het midden in de oven. Bestuif de randen van de vormen met bloem. Bekleed de bodems van de vormen met bakpapier.
  2. Klop de eieren met de fijne tafelsuiker tot een lichtgeel en schuimig mengsel. Het mengsel moet wit en ongeveer driemaal zoveel geworden zijn. Zeef de bloem met de maïzena en een mespunt zout erboven en spatel het luchtig door het eimengsel. Spatel niet te lang anders spatel je het lucht uit het beslag.
  3. Verdeel het beslag over de vormen, strijk het glad en bak de taarten in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Open de ovendeur de eerste 30 minuten niet! Een ingestoken satéstokje moet er schoon en droog uitkomen. Laat de taarten nog 5 minuten in de geopende oven staan. Neem de taarten uit de oven en laat ze op roosters verder afkoelen. Verwijder na 10 minuten de randen van de vormen.
  4. Hak 40 g van de hazelnoten grof. Smelt de kristalsuiker met 1 theelepel water op een laag vuur en verwarm de siroop totdat hij licht goudbruin is. Haal de hele noten met een vork door de hete siroop, laat ze uitlekken en leg ze op een stuk bakpapier. Schep de gehakte noten door de rest van de karamel en doe het over op een stuk bakpapier. Laat het helemaal afkoelen en hak het fijn.
  5. Snijd voor de zoute karamel de karameltoffees in kleine stukjes. Verwarm de 50 ml slagroom met de karamel toffees en een snufje zeezout al roerende op een laag vuur en laat de toffees smelten. Laat de karamelsaus afkoelen tot op kamertemperatuur.
  6. Klop voor de botercrème de boter met de mixer romig. Voeg de mix voor luchtige botercrème en de melk toe en klop met de mixer op lage stand tot een mooi egaal en romig mengsel. Verdeel het in 3 gelijke delen. Klop door 1 deel de helft van de karamelsaus. Doe de rest van de karamelsaus in een kannetje of spuitflesje. Door het tweede deel de cacaopoeder. Het derde deel blijft naturel.
  7. Snijd beide cakes middendoor zodat je 4 lagen krijgt. Bestrijk de onderste laag met de chocoladecrème. Leg de bovenste laag erop. Strijk hier de karamelcrème over en bestrooi met, op 3 eetlepels na, de gehakte hazelnootcrunch. Dek af met en volgende taartplak en bestrijk die met de witte crème. Leg de laatste taartlaag erop.
  8. Bestrijk de takjes rozemarijn met losgeklopt eiwit en bestrooi met suiker. Laat ze drogen. Breek de flikken in grote en kleine stukjes. Klop de slagroom met de vanillesuiker en de klop-fix helemaal stijf. Bestrijk de zijkant van de taart rondom dun met slagroom. Doe de rest in de spuitzak.
  9. Spuit of schenk op de rand van de taart een dun laagje karamel zodat het langs de zijkant van de taart naar beneden loopt. Spuit op de bovenkant van de taart mooie toefjes slagroom. Zet de taart tot gebruik op een koele plaats.
  10. Steek vlak voor het serveren de rozemarijnboompjes in de taart en garneer de taart met in stukjes gebroken flikken, de hele karamel hazelnoten, de sterretjes en de zilverpillen. Strooi de achtergehouden hazelnootcrunch langs de onderkant van de taart.

Makkelijk in lagen snijden
Neem een stuk nylon draad en leg dat in de snede rondom de taart trek de draad door de taart heen, zo snijd je de taarten mooi gelijkmatig door.

Zelf botercrème maken
Snijd 200 g koude boter in kleine stukjes en zet tot gebruik in de koelkast. Breng 1 ½ l melk in een steelpan aan de kook. Neem de pan van het vuur. Klop in een hittebestendige kom 3 eierdooiers met 100 g fijne tafelsuiker en 1 tl maïzena, met een mixer met garde, in ± 10 minuten bleekgeel en romig. Zet de kom op een pan waarin een laag water tegen de kook wordt aangehouden. De kom mag het water niet raken. Schenk de melk er, al roerende met een houten lepel, in een dun straaltje bij. Blijf roeren tot het mengsel gebonden is. Neem de kom van de pan en zeef de vla om eventuele klontjes te verwijderen. Klop de koude boter er met een mixer met garde door. Zet de kom in een bak met koud water en blijf kloppen tot een luchtige botercrème ontstaat. Dit kan wel 10 minuten duren. Verdeel de crème in 3 porties en ga verder zoals beschreven in het recept.

Spetterende taart met zoute karamel

Ingrediënten
  • Voor de cakes:
  • Voor de vulling en de garnering:
  • Voor de garnering:

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer