Category: Vegetarisch

Fingerfood - 22 november 2019

Witte perenpizza met roquefort

Eens in de paar maanden komen wij van Uit de keuken van 8 bij elkaar om te brainstormen over wat we de komende maanden gaan doen. Dat zijn altijd inspirerende en vooral ook gezellige ochtenden  bij één van ons thuis. Na de vergadering lunchen we samen, om nog even ongedwongen bij te kletsen. Elk van ons neemt – zonder overleg – iets lekkers mee. En omdat we niet voor elkaar onder willen doen, lunchen we dan bijzonder lekker van niet op elkaar afgestemde gerechten. Maar dat maakt het alleen maar leuker… en nog lekkerder. De laatste vergadering was op maandagmorgen om 10 uur bij mij thuis . Ik was de dag ervoor net terug gekomen uit Frankrijk en had niet veel bijzonders in huis, behalve peren uit de boomgaard van een lieve vriendin.  En nog Griekse yoghurt, crème fraîche en restjes Franse kaas. Met nog een duik in mijn voorraadkast en kruidentuin stonden opeens alle ingrediënten voor deze witte perenpizza – die eigenlijk een flamkuchen moest worden, maar daar iets te dik voor was – op het aanrecht en had ik nog een uurtje om het ter plekke bedachte recept ook snel te klaarmaken. Maar uit ervaring weet ik dat de lekkerste gerechten vaak ontstaan door je fantasie aan de haal te laten gaan met ingrediënten die je in huis hebt. Hier een foto met recept om te laten zien dat zoiets eigenlijk altijd helemaal goed komt. Deze perenpizza doet het goed bij de lunch, maar is met een kleurige, gemengde salade ook lekker als hoofdgerecht. En doet het in handzame stukken ook goed als fingerfood of TV-dinner.

Lees meer
Brunch - 15 november 2019

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten. Ramen museum In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu. Silken of zijdentofu De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt. Rauwe eierdooier De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Lees meer
lunchgerecht - 14 augustus 2019

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Lees meer
BBQ - 25 juni 2019

RODE FREGOLASALADE MET FETA & POMPOENPITTEN

Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel. De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.

Lees meer
Barbecue - 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 maart 2019

Gebakken Zeebaars met basilicum, knolselderij en gekonfijte tomaten

Zeebaars is te herkennen aan 2 gescheiden rugvinnen. Het is een magere vis die makkelijk te bereiden is.

Lees meer
Tapas - 20 februari 2019

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Lees meer
Vegetarisch - 26 november 2018

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen! De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten Oventijd: ± 15 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 augustus 2018

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer
Ovengerecht - 16 april 2018

Risottotaart met asperges en dragon

Op het thema risotto  kun je eindeloos variëren. Bij mij ontstond al experimenterend deze heerlijke risottotaart met natuurlijk asperges in de hoofdrol, want het aspergeseizoen is inmiddels geopend. Saffraan en verse dragon zorgen voor een extra smaakdimensie. Een prima gerecht voor een gezellig etentje, want je kunt de taart heel goed voorbereiden en dan voor je aan tafel gaat in de oven schuiven. Gebruik een lage taartvorm waar je na het bakken de rand kunt verwijderen  of neem een springvorm. Maak het jezelf  makkelijk en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2018

Grote kastanjechampignons met doperwten en spinaziesalade

In het kader van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES - www.weekzondervlees.nl – hier natuurlijk een overheerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Deze week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en wordt breed gedragen door tal van organisaties. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Door met z’n allen elke week een dag vegetarisch te eten maken we het verschil voor de toekomst van onze planeet. Deze week zonder vlees moet een aanzet zijn tot een meer flexitarisch menu, waarin vlees en vis veel vaker worden afgewisseld met alleen plantaardige gerechten. Ik ben zelf al jaren flexitariër en word steeds enthousiaster over de heerlijke gerechten die je met groenten en andere plantaardige producten kunt maken. Vegan gerechten zijn zo rijk aan kleur en smaak! Dus misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen deze week…

Lees meer