Tag: glutenvrij

Bijgerecht - 14 mei 2022

Pittige jonge snijbiet met kikkererwten

Het seizoen voor jonge snijbiet is aangebroken. Ik kreeg de snijbiet met kleurrijke stelen via de Boerschappen in huis. De  in dit recept in combinatie met de tomaat, zoete wortel en tomaat vormen een heerlijke salade of warm bijgerecht. Je kunt de snijbiet ook vervangen door paksoi of Turkse of wilde spinazie.

Lees meer
Bijgerecht - 16 november 2021

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Lees meer
Rijst - 30 oktober 2021

Sushipizza

Een nieuwe kijk op eten. Op zoek naar de laatste trends voor een presentatie kwam ik de sushipizza tegen. Interessant om te zien hoe authentieke gerechten worden gemixt tot een compleet nieuw gerecht. Klassiekers die we al jaren kennen, worden nu omgetoverd tot zoals bijvoorbeeld; naan taco's, sushipizza's en kimchi pasta carbonara. Veel al worden de gerechten vegan gemaakt. Fast food dat jonge mensen aanspreekt: 'personalised food'. Zet alle kommetjes met de toppings op tafel, zo kan iedereen variëren met de ingredienten en zijn eigen nori pizza maken met sushirijst en toppings. P.S.: Google gerust op Instagram voor meer inspiratie tussen de 34.8 K berichten.

Lees meer
Fingerfood - 22 mei 2021

Vega sushi met avocado

Sushi maken is altijd leuk om samen te doen met de kinderen. Ze vinden het over het algemeen ook heel lekker om te eten. Een makkelijk manier om een vullende snack aan te bieden als ze uit school komen. Of mee te geven in de lunchbox. Haal sushi altijd 30 minuten van te voren uit de koelkast zodat de rijst op temperatuur kan komen en meer smaak heeft.          

Lees meer
Bijgerecht - 11 mei 2021

Brandnetelpesto met zonnebloempitten

Met jonge brandneteltoppen kun je een heerlijke pesto maken. In dit geval is de pesto helemaal veganistisch en ook nog eens rijk aan plantaardige eiwitten. Je kunt er voor kiezen om andere pasta te kiezen. Verse pasta gemaakt met eieren is een heerlijke combi. Als je wilt kun je er ook nog Parmezaanse kaas overheen raspen. Lees ook de blog [linkje]

Lees meer
Fingerfood - 29 maart 2021

Tamagoyaki met zeewier

De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi. Daar zie je 'm vaak omwikkeld met zeewier. Lekker met        

Lees meer
Bijgerecht - 17 februari 2021

Gefermenteerde zuurkool uit El Salvador

In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.

Lees meer
Dessert - 4 november 2020

Chocolade fondue met vijfkruidenpoeder

Deze chocoladefondue is zo verrassend. Door de knoflook en het vijfkruidenpoeder krijg je een gelaagdheid van smaken. De gedroogde vijgen zorgen voor een knapperige bite en de fris zure abrikozen maken het helemaal af. Door de gelaagdheid van diverse smaken en structuren krijg je een bijzonder gerechtje. Deze spannende chocoladedip kun je heel goed op zondagmiddag serveren of na het eten bij een knapperend haardvuur met een glas dessertwijn.

Lees meer
Lunch - 19 oktober 2020

Geroosterde bospeen en radicchio salade

Deze salade is vegetarisch en vegan als je ahornsiroop gebruikt in plaats van honing. Deze salade heeft één van de lekkerste dressings uit het boek. De pijnboompitten geven deze vinaigrette een plantaardige romigheid maar de sinaasappel en dille bovenop de wortels maken het lekker fris. Oog verblindend als hij is, doet deze salade het goed als indrukwekkend gerecht tijdens een etentje.

Lees meer
Bijgerecht - 3 oktober 2020

Snelle pittige linzen

Snelle pittige linzen maak je in een handomdraai. Lekker als lunch met een blikje van goede kwaliteit.

Lees meer
Lunch - 27 juni 2020

Zomerse hummusbowl

De laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 januari 2020

Risotto met paddenstoelen en pompoen

Risotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft. Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!

Lees meer