Category: Vegetarisch

Bijgerecht - 2 maart 2018

Bloemkoolrijst, gebakken met bosui en peper

Nee, je moet niet zoeken in de schappen van de supermarkt naar een nieuwe soort rijst. Althans niet bij de rijst en pasta’s. Bloemkoolrijst maak je gewoon zelf, zoals dit recept met kruiden, maar je kunt er genoeg andere combinaties mee maken; zoals met paddenstoelen, doperwtjes of een sausje.  Het is ongenadig makkelijk en lekker. Geen luchtjes, kinderen vinden het lekker en veel variatie mogelijkheden, wat wil je nog meer.

Lees meer
Bijgerecht - 5 februari 2018

Pittige Spaanse andijvie

Pittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met , gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.

Lees meer
Fingerfood - 12 januari 2018

Boerenkoolfrittata met paprika

Deze frittata met lekker veel boerenkool heb ik bedacht voor een lunch die ik nog niet zo lang geleden serveerde bij een workshop die geheel in het teken van gezond leven stond. De lunch moest natuurlijk ook gezond zijn en … makkelijk lopend te eten. Daarvoor heb ik de frittata in blokjes van 4 x 4 cm gesneden en geserveerd in witte cupcakevormpjes. Zo is deze frittata voldoende voor zo'n 70 hapjes. Maar je kunt de frittata ook in het bakpapier op een mooie plank op tafel of een buffet zetten. Met een mes erbij kan ieder zelf een portie afsnijden. En natuurlijk is de boerenkoolfrittata warm ook lekker als warme maaltijd. Geef er dan een knapperige salade bij. Voor 4 personen is kun je uitgaan van de helft van de ingrediënten, gebruik wel 6 eieren. 

Lees meer
Soep - 14 december 2017

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Deze witlofsoep maakte ik voor een pré-kerstdiner met vrienden maar omdat ik nog over had maakte ik er ook nog een variant op; witlofsoep met zwarte knoflookroom. Zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook die ik een paar maanden geleden proefde tijdens een foodbeurs. Ik was verrast door de smaak. Een beetje knoflook maar dan zoet en met de structuur van een zacht dropje. Ik zag toen al mogelijkheden en toen ik onlangs zwarte knoflook bij een supermarkt zag liggen heb ik het direct meegenomen. Het geeft de witlofsoep een bijzondere smaak! Trouwens zo’n pré-kerstdiner is een aanrader. Ik maak dan altijd de gerechten die ik met kerst wil serveren en tackel dan tijdens dit diner alle onvolkomenheden. Ik serveer de witlofsoep in kleine kopjes. Daarvoor struin ik altijd kringloopwinkels en brocante markten af. Vaak kun je van die gekke kopjes voor een paar euro op de kop tikken. 't Is ook leuk om allemaal verschillende kopjes te gebruiken. Bereidingstijd: ± 30 minuten Voor ± 20 mini-kopjes soep

Lees meer
Bijgerecht - 13 oktober 2017

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer
Brunch - 1 oktober 2017

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Lees meer
Fingerfood - 29 juni 2017

Groene quinoaballetjes met tahindip

Deze vrolijke, groene balletjes zijn bij ons thuis het alternatief voor bitterballen bij de borrel! Natuurlijk omdat ze heel lekker zijn en de combinatie van gepureerde doperwten en quinoa een goede beet geeft, maar het aspect dat ze ook nog eens gezond zijn speelt zeker mee. Je kunt ze deze balletjes goed van tevoren maken en dan in de koelkast 1 uur laten opstijven. Daar worden ze steviger van. Vlak voor het serveren bak je ze in een koekenpan rondom bruin. Veel handiger dan frituren. In de oven bakken kan ook. Doop de balletjes dan even in een bak je met olie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een warme oven van 200 °C in zo’n 10-15 minuten mooi goudbruin. De balletjes doen het trouwens ook heel goed in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Dan kun je er ook burgers van maken. Heerlijk met een groene salade.

Lees meer
Bijgerecht - 6 juni 2017

Hummus

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes. Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd. Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad. Voorbereidingstijd: 12 uur wellen Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

Lees meer
BBQ - 28 mei 2017

Gazpacho van frambozen met sherry-azijn

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.) We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.

Lees meer
Bijgerecht - 22 mei 2017

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Lees meer
Lunch - 1 mei 2017

Toast met pittige avocado en gepocheerd ei

In Londen wandel ik graag in Notting Hill over Portobello road met zijn vele leuke antiekwinkeltjes. Vaste stop is een kookboekenwinkel: Books for Cooks, (4 Blenheim Crescent) waar ik in een van de lekkere banken of stoelen kookboeken lees, terwijl achter in de winkel de heerlijkste geuren opstijgen uit de testkeuken waar gerechten uit de boeken worden getest. Daar kun je ook mee lunchen. In de middag worden boven de winkel workshops gegeven. Zondag en maandag is de winkel gesloten. Vlakbij op 191 Portobelle rd lunchten wij in Electric. Open vanaf 8 uur voor full English of vegetarische breakfast of die verleidelijke eggs Benedict, maar ook yoghurt en granola, salades en smoothies of cocktails.  Snelle bediening, niet duur, hiphop muziek op de achtergrond. Hier at ik deze toast met avocado en gepocheerd ei.

Lees meer
Drank - 23 april 2017

Mojito van vlierbloesemsiroop uit het LEAFS kookboek

Carola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.” Klik voor mijn recensie over het LEAFS kookboek

Lees meer