Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel.
De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.
Bereidingswijze
- Schil de bieten met een dunschiller en snijd ze in blokjes van 1 cm. Snipper de ui.
- Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de bietblokjes erdoor en fruit al omscheppend nog 2 minuten.
- Schep de fregola door het bietenmengsel en fruit nog 1 minuut. Schenk het bietensap erbij en voeg wat zout en peper naar smaak toe. Breng alles al roerend aan de kook en kook de fregola afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar. Voeg zo nodig een scheutje water toe als het te droog wordt.
- Laat de beetgare fregola iets afkoelen en schep de azijn en pompoenpittenolie erdoor. Laat de fregola daarna afkoelen (pas op, niet echt koud laten worden, dan wordt de smaak minder). Voeg naar smaak meer azijn en pompoenpittenolie toe.
- Schep de fregolasalade in een mooie, wijde schaal en maak er een berg van. Verkruimel de feta erboven en strooi de pompoenpitten erover. Hak de peterselie grof en strooi deze ook over de salade.
Fregola of parelcouscous
Fregola is pastaspecialiteit uit Sardinië. De kleine bolletjes van 2-3 mm lijken wel wat op couscous, maar zijn wel wat groter. Vandaar dat je ook de naam parelcouscous veel tegenkomt.
Fregola wordt op Sardinië nog steeds op de traditionele manier gemaakt door grove griesmeel (semola) met wat water tot een deeg te kneden en vervolgens door een bronzen mal te wrijven, zodat er balletjes ontstaan. Daarna laten ze de fregola langzaam drogen.
Voor fregola tostade – geroosterde fregola – laten ze de balletjes daarna nog in houtgestookte ovens roosteren. Hierdoor krijgt deze fregola een heerlijk volle smaak en een karakteristieke structuur. De balletjes zijn ook iets donkerder van kleur. Ook deze salade wordt met geroosterde fregola iets dieper van smaak.