Category: Hoofdgerecht

Broodmaaltijd - 6 november 2020

Uiensoep met allspice

Allspice, piment of Jamaicapeper, is een interessante specerij en heerlijk in uiensoep. De gedroogde onrijpe besjes van de pimentplant smaken namelijk naar meer. Je proeft er zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat in terug. Het lijken een soort grote peperkorrels die je heel of gemalen in hartige en zoete gerechten kunt gebruikt. Allspice besjes geven hun smaak langzaam af. Ideaal voor stoofschotels, soepen etc. Ze zijn te hard om op te eten en kunnen ook gemalen toegevoegd worden. Dat is handig voor toetjes, cakes, compote, stamppotten etc. In dit recept gebruik ik piment om de soep te kruiden met de hele gedroogde besjes die ik eerst een beetje kneus. Hoe langer je ze laat trekken hoe meer smaak ze geven. Bereidingstijd ca. 15 minuten + 30 minuten trekken

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 september 2020

Herfstige linzensalade met veel kleur

Het ziet er naar uit dat we de herfst heerlijk zomers gaan inluiden. Nog even genieten van lekker naar buiten, fietsen, wandelen, op een terrasje zitten en andere buitenactiviteiten voor we komende maand toch echt naar binnen moeten. Wat hebben we geluk gehad deze ‘op afstand’ zomer, dat we zoveel naar buiten konden. Nu maar hopen dat de herfst ons ook zo welgezind is. Met deze lekker kleurige salade zit je in ieder geval goed. Hoe meer kleur, hoe lekkerder en ook hoe gezonder! Want elke kleur groente (en ook fruit!) levert weer andere goede voedingsstoffen die ons helpen onze weerstand te verhogen. En een goede weerstand zullen we komende herfst en winter extra hard nodig hebben. Dus ga voor kleur deze herfst en winter!

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juli 2020

Zomerse hartige taart met artisjokharten

Zomerse hartige taart met artisjokharten. Echt iets voor in de zomervakantie! Deze hartige taart doet het prima tijdens een picknick. Neem de taart dan in de vorm mee, goed afgedekt met een omgekeerd bord en bijvoorbeeld plasticfolie. Of nog beter met een herbruikbare siliconen deksel. En zoals op alle hartige taarten kun je ook op deze taart naar hartenlust variëren. Vervang de artisjokharten eens door dikke plakken aubergine en/of courgette die je roostert in een grillpan. Mijn versie is vegetarisch, maar reepjes (rauwe) ham of rivierkreeftjes zijn er ook erg lekker in.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 16 juli 2020

Risotto met koningsboleet en prei

Koningsboleten zijn grote paddestoelen, zeer aromatisch en heerlijk als vleesvervanger. Cress, van de firma  Koppert Cress  zijn pas gekiemde plantjes vol van smaak, vitaminen en mineralen en zeer decoratief. Ze worden veel gebruikt in restaurants, maar toen die dicht waren, kwamen ze makkelijker verkrijgbaar in winkels en groothandels.

Lees meer
Barbecue - 26 juni 2020

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem. Voor 2-5 makrelen Pekeltijd: ± 90 minuten Droogtijd: ± 30 minuten Rooktijd: ± 60 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 mei 2020

Wildplukstamppot met look zonder look

Deze wildplukstamppot met look zonder look maak ik ieder voorjaar wel een aantal keer. Het leuke is dat ik al het groen voor deze stamppot verzamel in mijn eigen tuin. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een groot en oud erf heb waar de natuur al jaren lang min of meer zijn gang heeft kunnen gaan. Om alles een beetje in toom te houden moet er veel gewied worden. Want als ik alles zijn gang laat gaan is het erf binnen afzienbare tijd een grote woestenij. Dus maak ik van een nood en deugd en eten we regelmatig ! In deze wildplukstamppot verwerk ik look zonder look, een voorjaarsplant met een mild pittige smaak die aan knoflook doet denken. Ook gaat er wat daslook en zevenblad in en verder nog wat blaadjes van het eeuwig moes. Een koolsoort die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij geen zaad zet en alleen vermeerderd kan worden door middel van stekken. Een vaste koolplant dus, als je een moestuin hebt is het een aanrader want je kunt het hele jaar door zeer smakelijke koolblaadjes plukken van de plant. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 24 april 2020

Gastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak, opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen… Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als  hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook  verse peterselie, dragon of venkel gebruiken. Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien. Geschreven door gastauteur: Emilie van der Woerd. Bezoek

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 april 2020

Texelse lamsrollade met groene asperges

is het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees. Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 februari 2020

Pittige noedels met groenten en cashewnotensaus

Maart is een moeilijke maand. Het ene moment ruik je de lente, het andere moment sneeuwt het. Voor je gevoel is de winter al voorbij en snak je naar lichtere kost. Even geen stamppot, stoofpot en stevige erwtensoep meer. Maar voor luchtige salades is het toch nog iets te koud. Deze pittige noedels met lekker veel groenten zijn precies goed voor dit moment. De kleurig groenten maken je vrolijk en de pittige specerijen in de noedels en cashewnotensaus zorgen voor een tropische ‘touch’ en maken je weer lekker warm.

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 februari 2020

Stoofschotel met kalfsvlees, courgette en amandelen

Dit Marokkaanse gerecht kan gemaakt worden in een braadpan of in een Tajine. Een Tajine is een Marokkaanse schaal van aardewerk met een kegelvormig deksel. Ik zet mijn tajines altijd op een vlamverdeler of in de oven.

Lees meer
Hoofdgerecht - 10 februari 2020

Groene salade met peulvruchten en avocado

Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar.  Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt....  Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten    

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 januari 2020

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Waar hebben wij zin in 2020….. We zien een trend in plantaardig eten. Eigenlijk is het al geen trend meer want plantaardig eten is het nieuwe eten. Gewoon dagelijks wat minder vlees, vis en gevogelte. Je weet zelf waar jij je lekker bij voelt. Het aanbod is tegenwoordig overall groot. Je leest erover, je ziet het om je heen, je kunt het volop kopen. Er zijn kaartjes die je richting geven in de supermarkt. Wij culy’s en foody’s zorgen ervoor dat het ‘nieuwe eten’ voor iedereen gewoon, gemakkelijk en toegankelijk gaat worden.

Lees meer