Wildplukstamppot met look zonder look maken
Wildplukstamppot met look zonder look maken

Wildplukstamppot met look zonder look

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  , , ,     

mei 15, 2020

Deze wildplukstamppot met look zonder look maak ik ieder voorjaar wel een aantal keer. Het leuke is dat ik al het groen voor deze stamppot verzamel in mijn eigen tuin. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een groot en oud erf heb waar de natuur al jaren lang min of meer zijn gang heeft kunnen gaan.

Om alles een beetje in toom te houden moet er veel gewied worden. Want als ik alles zijn gang laat gaan is het erf binnen afzienbare tijd een grote woestenij. Dus maak ik van een nood en deugd en eten we regelmatig blaadjes uit eigen tuin! In deze wildplukstamppot verwerk ik look zonder look, een voorjaarsplant met een mild pittige smaak die aan knoflook doet denken. Ook gaat er wat daslook en zevenblad in en verder nog wat blaadjes van het eeuwig moes. Een koolsoort die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij geen zaad zet en alleen vermeerderd kan worden door middel van stekken. Een vaste koolplant dus, als je een moestuin hebt is het een aanrader want je kunt het hele jaar door zeer smakelijke koolblaadjes plukken van de plant.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Ingrediënten

750 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken

50 g eeuwig moes of andere kleine koolblaadjes

50 g bladgroente (bijv. daslookblad en zevenblad)

150 g blad van look zonder look

2 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

200 ml warme melk

30 g boter

1-2 el grove mosterd

bloemetjes voor de garnering (van look zonder look, kool, daslook en/of vergeet-mij-nietjes)

Bereidingswijze

1Was alle geplukte blaadjes goed. Snijd het eeuwig moes in repen van ± 1 cm breed. Snijd de daslook en het zevenblad in dunne reepjes, de stelen worden niet gebruikt. Snijd de look zonder look bladeren grof.

2Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui op een halfhoog vuur glazig. Schep de koolblaadjes erdoor en bak ze kort mee. Ze moeten heldergroen blijven. Neem de pan van het vuur.

3Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en schep er het uimengsel, de daslook en het zevenblad door. Voeg een beetje van de melk en de boter toe en schep beetje bij beetje de look zonder look en de rest van de melk erdoor. Warm op een laag vuur goed door en laat het blad iets slinken.

4Schep er naar smaak mosterd door en voeg als de stamppot te droog is nog wat van het kookwater toe. Garneer de stamppot met de bloemetjes.

5Serveer naar wens met lams merquez, een stukje gebakken vis, kipdijfilet of gepocheerd ei. Of schep stukjes kaas naar wens door de stamppot.

6Niet iedereen kan wildplukken in eigen tuin daarom wat variatietips zodat je toch een lekkere stamppot kan maken ook als je geen groen in je tuin kunt plukken maar aangewezen op de groentewinkel of supermarkt.

7• Vervang de look zonder look voor raapstelen, fijngesneden botersla of andijvie.

8• Vervang de daslook door 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes en 3 eetlepels fijngeknipte bieslook.

9• Vervang het zevenblad door jonge bladsla en fijngesneden platte peterselie.

10• Vervang het eeuwig moes door fijngesneden cavalo nero of baby boerenkoolblaadjes.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.