Zomerse hartige taart met artisjokharten

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  , , ,     

juli 23, 2020

Zomerse hartige taart met artisjokharten. Echt iets voor in de zomervakantie! Zeker als het zo warm is als hier in de Perigord, waar we nu al zeker 2-3 weken genieten van zon en temperaturen van 30-35 °C.  Dan heb je geen puf meer in uitgebreid koken en eet je liefst ook licht en lekker uit het vuistje. Thuis onder een schaduwrijke boom of op een mooi plekje aan een rivier.

Deze hartige taart doet het prima tijdens een picknick. Neem de taart dan in de vorm mee, natuurlijk goed afgedekt met een omgekeerd bord en bijvoorbeeld plasticfolie. Of nog beter met een herbruikbare siliconen deksel.

En zoals op alle hartige taarten kun je ook op deze taart naar hartenlust variëren. Vervang de artisjokharten eens door dikke plakken aubergine en/of courgette die je roostert in een grillpan. Mijn versie is vegetarisch, maar reepjes (rauwe) ham of rivierkreeftjes zijn er ook erg lekker in. 

  • Voorbereiding: 20 min
  • Bereidingstijd: 25 min
  • Aantal personen: 6

Ingrediënten

1 rol roomboter bladerdeeg voor een ronde taartvorm

2 bosuitjes

1 rode paprika

1 blikje of potje artisjokharten, goed uitgelekt

10 cherrytomaatjes

2 eetlepels verse oregano, fijngehakt

6 eieren

150 g verkruimelde geitenkaas of geraspte belegen kaas

ronde taartvorm met uitneembare bodem (25-27 cm)

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 220 °C.

2Rol het bladerdeeg met bakpapier uit en leg de deeglap met het bakpapier eronder in de bakvorm. Druk het deeg op de bodem en maak een mooie rand. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

3Snijd de bosuitjes in ringetjes en de paprika in blokjes. Halveer de artisjokharten en laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Halveer ook de tomaatjes. Hak de oregano fijn.

4Klop in een kom de eieren los en roer de geraspte kaas erdoor. Roer de uiringetjes met paprikastukjes en oregano door het eimengsel en maal er wat zout en zwarte peper boven.

5Schenk dit mengsel in de taartvorm en strijk het over het hele oppervlak uit.

6Druk de artisjokharten met de snijkant naar boven op gelijke afstand in het eimengsel en leg de tomaatjes, ook met de snijkant naar boven, ertussen.

7Schuif de taartvorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

8Neem de taart uit de oven en laat 5 minuten staan. Neem het bakpapier met de taart uit de vorm en leg op een plank. Snijd de taart aan tafel in punten. Serveer de taart warm of koud met een uitgebreide gemengde salade erbij.

TIP Ik heb deze rol gekoeld roomboter bladerdeeg hier gekocht bij Grand Frais, maar thuis kun je van plakjes diepvries roomboter bladerdeeg uitgaan. Reken dan op 6-8 plakjes. Stapel de net ontdooide plakjes op elkaar en rol ze op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap 5 cm groter dan de vorm. Vet de vorm goed in of bekleed de vorm met bakpapier.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.