Hoofdgerecht

Zomerse hartige taart met artisjokharten

Hoofdgerecht

Zomerse hartige taart met artisjokharten

Zomerse hartige taart met artisjokharten. Echt iets voor in de zomervakantie! Zeker als het zo warm is als hier in de Perigord, waar we nu al zeker 2-3 weken genieten van zon en temperaturen van 30-35 °C.  Dan heb je geen puf meer in uitgebreid koken en eet je liefst ook licht en lekker uit het vuistje. Thuis onder een schaduwrijke boom of op een mooi plekje aan een rivier.

Deze hartige taart doet het prima tijdens een picknick. Neem de taart dan in de vorm mee, natuurlijk goed afgedekt met een omgekeerd bord en bijvoorbeeld plasticfolie. Of nog beter met een herbruikbare siliconen deksel.

En zoals op alle hartige taarten kun je ook op deze taart naar hartenlust variëren. Vervang de artisjokharten eens door dikke plakken aubergine en/of courgette die je roostert in een grillpan. Mijn versie is vegetarisch, maar reepjes (rauwe) ham of rivierkreeftjes zijn er ook erg lekker in. 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Rol het bladerdeeg met bakpapier uit en leg de deeglap met het bakpapier eronder in de bakvorm. Druk het deeg op de bodem en maak een mooie rand. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
  3. Snijd de bosuitjes in ringetjes en de paprika in blokjes. Halveer de artisjokharten en laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Halveer ook de tomaatjes. Hak de oregano fijn.
  4. Klop in een kom de eieren los en roer de geraspte kaas erdoor. Roer de uiringetjes met paprikastukjes en oregano door het eimengsel en maal er wat zout en zwarte peper boven.
  5. Schenk dit mengsel in de taartvorm en strijk het over het hele oppervlak uit.
  6. Druk de artisjokharten met de snijkant naar boven op gelijke afstand in het eimengsel en leg de tomaatjes, ook met de snijkant naar boven, ertussen.
  7. Schuif de taartvorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  8. Neem de taart uit de oven en laat 5 minuten staan. Neem het bakpapier met de taart uit de vorm en leg op een plank. Snijd de taart aan tafel in punten. Serveer de taart warm of koud met een uitgebreide gemengde salade erbij.

TIP Ik heb deze rol gekoeld roomboter bladerdeeg hier gekocht bij Grand Frais, maar thuis kun je van plakjes diepvries roomboter bladerdeeg uitgaan. Reken dan op 6-8 plakjes. Stapel de net ontdooide plakjes op elkaar en rol ze op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap 5 cm groter dan de vorm. Vet de vorm goed in of bekleed de vorm met bakpapier.

Zomerse hartige taart met artisjokharten

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer