Barbecue

Zelf makreel roken

Barbecue

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem.
Voor 2-5 makrelen
Pekeltijd: ± 90 minuten
Droogtijd: ± 30 minuten
Rooktijd: ± 60 minuten

Bereidingswijze

  1. Maak het pekelwater door het zout op te lossen in 2½ liter koud water. Spoel de makrelen met koud water goed schoon.
  2. Schenk het pekelwater in een passende bak of ruime schaal en leg de makrelen erin. Ze moeten helemaal in het water liggen. Maak anders nog wat extra pekelwater in dezelfde verhouding. Zet de bak 90 minuten in de koelkast en keer de vissen elke 10 minuten.
  3. Prepareer je rookoven of barbecue. Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing en ± 30 minuten voor aanvang van de bereiding c.q. het drogen van de vissen.
  4. Neem de vissen uit het pekelbad en dep ze goed droog keukenpapier. Nu moet je de makrelen goed laten drogen. Dit kan in de rookoven boven een heel klein vuurtje en alle deurtjes en luchtgaten open. Laat ze zo ongeveer een uurtje drogen.
  5. Daarna laat je de temperatuur in de rookoven langzaam oplopen tot ± 72 °C (met deze temperatuur kun je de buitenkant van de rookoven aanraken). Week de houtsnippers 10 minuten van tevoren in water. Verdeel de snippers over het hete houtskool of hout of doe ze in een stuk aluminumfolie waarin je wat gaten prikt en leg dat erop.
  6. Neem tijdens het roken de deksel niet van de oven zodat er een constante temperatuur blijft en er geen rook ontsnapt. Houdt tijdens het roken de rookoven op ± 70 °C. Als de makrelen mooi goud-oranje van kleur zijn en de kerntemperatuur ± 72 °C zijn ze klaar. Neem ze uit de rookoven en laat ze al hangende afkoelen.

Is zelf makreel roken moeilijk? Niet echt maar je moet er wel handigheid in krijgen. Zoals met alles gaat het het je makkelijker af als je vaker met de rookoven aan de slag gaat. Ben je al een ervaren BBQer dan is dat een pré. Dan weet je in ieder geval hoe je een mooi smeulend vuurtje krijgt en houdt en dat is heel belangrijk bij het roken. Om zelf makreel te roken heb je vanzelfsprekend mooie verse vissen nodig. Een rookoven is handig maar niet noodzakelijk met een barbecue met deksel lukt het ook. Je kunt de vissen dan alleen niet ophangen. En verder geduld. Want je moet eerst de rookoven opstoken en er wordt op lage temperatuur gerookt.
 

Tips

• Lees de gebruiksaanwijzing van de rookoven goed.

• Doe een laagje water in de lekbak zodat het uitlekkend vocht daarin drupt.

• Bereid je de vissen op het rooster leg dit rooster dan direct op de lekbak.

• Neem de deksel, als dit nodig is, altijd langzaam zijdelings van de rookoven, doe je dit niet dan creëer je een vacuüm waardoor er as gaat dwarrelen.

• Door het deurtje en de ventilatiegaten te openen en te sluiten creëer je meer of minder vuur en daar door ook warmte.

 

Zelf makreel roken

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer