Broodmaaltijd

Uiensoep met allspice

Broodmaaltijd

Uiensoep met allspice

Broodmaaltijd

Uiensoep met allspice

Allspice, piment of Jamaicapeper, is een interessante specerij en heerlijk in uiensoep. De

gedroogde onrijpe besjes van de pimentplant smaken namelijk naar meer. Je proeft er zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat in terug.

Het lijken een soort grote peperkorrels die je heel of gemalen in hartige en zoete gerechten kunt gebruikt. Allspice besjes geven hun smaak langzaam af. Ideaal voor stoofschotels, soepen etc. Ze zijn te hard om op te eten en kunnen ook gemalen toegevoegd worden. Dat is handig voor toetjes, cakes, compote, stamppotten etc. In dit recept gebruik ik piment om de soep te kruiden met de hele gedroogde besjes die ik eerst een beetje kneus. Hoe langer je ze laat trekken hoe meer smaak ze geven.

Bereidingstijd ca. 15 minuten + 30 minuten trekken

Bereidingswijze

  1. Pel en snijd de uien in ringen.
  2. Kneus de allspicebesjes een beetje, met de platte kant van een koksmes of deegroller.
  3. Roerbak de uienringen met de allspicebesjes in een diepe pan op een laag vuur 4 minuten. Voeg de suiker toe, zet het vuur wat hoger en roerbak tot de uien bruin beginnen te worden. Ris de tijmblaadjes van de takjes boven de pan.
  4. Zet het vuur op z’n hoogst. Voeg de wijn toe en kook tot de helft van het vocht is verdampt. Voeg de bouillon toe, breng tegen de kook aan en laat op een heel laag vuur 30 minuten trekken.
  5. Proef en voeg naar smaak peper & zout en eventueel een klein scheutje balsamico-azijn toe.
  6. Verwarm ondertussen de grill voor op de hoogste stand. Toost het brood.
  7. Schep de soep in grote kommen. Leg de toost op de soep en bedek met de kaas. Zet de kommen onder de hete grill en laat de kaas onder de grill smelten. Vis de allspicebesjes tijdens het eten uit de soep.

Tip: Vervang de cheddar door oude boerenkaas, blauwschimmelkaas of camembert.

Uiensoep met allspice

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer