Hoofdgerecht

Texelse lamsrollade met groene asperges

Hoofdgerecht

Texelse lamsrollade met groene asperges

Support your locals is het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees.
Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!

Bereidingswijze

  1. Laat de lamsrollade uit de koelkast in ongeveer 1 uur op kamertemperatuur komen.
  2. Dep de rollade zo nodig droog met keukenpapier en wrijf de rollade rondom in met zout en versgemalen peper. Knip de takjes rozemarijn in stukken.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Verwarm de boter met 1 eetlepel olijfolie in een kleine ovenvaste braadpan tot het schuim weg trekt. Leg de lamsrollade in de pan en verdeel de takjes rozemarijn eromheen. Bak het vlees op matig hoog vuur in 6-8 minuten rondom mooi goudbruin. Keer de rollade regelmatig met behulp van 2 spatels.
  5. Leg intussen de asperges op een plank en snijd de harde kontjes eraf, zorg daarbij dat alle asperges even lang zijn. Leg de asperges in een kleine braadslede en besprenkel ze met wat olijfolie. Rol de asperges even om, zodat ze rondom bedekt zijn met olijfolie. Leg de takjes met tomaatjes ernaast en sprenkel er ook wat olijfolie over.
  6. Schuif de braadpan met het vlees aan één kant in de oven en schuif de braadslede met asperges ernaast. Laat het vlees in nog 20-25 minuten garen tot het van binnen rosé is. In die zelfde tijd worden ook de asperges en tomaatjes beetgaar.
  7. Druk met uw duim op het midden van de rollade. Geeft de rollade nog iets mee, dan is de lamsrollade van binnen mooi rosé. Of steek een vleesthermometer tot in het midden van de rollade, bij een kerntemperatuur van ca. 50 °C is het vlees rosé.
  8. Leg de rollade in het midden op een voorverwarmde schaal en verdeel de asperges, tomaatjes en takjes rozemarijn eromheen. Schuif de schaal in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier, zo blijft het vlees lekker warm zonder dat het door gaart.
  9. Zet intussen de braadpan met het braadvocht weer op het vuur en voeg de wijn en vleesfond toe. Kook dit mengsel op hoog vuur al roerend in tot een lekkere licht gebonden jus. Schenk de jus in een juskom.
  10. Serveer de lamsrollade met asperges op de schaal met de jus erbij. Lekker met gekookte krieltjes of tagliatelle en een lekkere gemengde salade. Snijd de rollade pas aan als iedereen aan tafel zit.

Texelse lamsrollade met groene asperges

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer