Category: Hoofdgerecht

Hoofdgerecht - 30 mei 2016

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker… Hoofdgerecht voor 4-5 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 mei 2016

Hartige gierstkoekjes met zoete aardappel

Een paar jaar geleden ontdekte ik gierst. Een heerlijke 'vergeten' graansoort, althans voor mij was dat het geval. Ik ben het gaan waarderen en maak regelmatig deze hartige gierstkoekjes. Serveer er een sausje van yoghurt en gerookte paprika of een kerrie sausje van zelfgemaakte mayonaise bij en garneer de sausjes met wat bosui.

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 mei 2016

Thaise spaghetti

Snel even iets klaarmaken, dat doen we allemaal van tijd tot tijd. Natuurlijk moet het lekker en gezond zijn. Dit gerecht is snel, lekker en gezond. Wat wil je nog meer. Een van de ingrediënten die ik altijd in de diepvries heb zijn rauwe garnalen. Komt er plotseling bezoek, geen enkel probleem om iets lekkers op tafel te zetten. Ontdooi de garnalen onder stromend water in 5 minuten en je kunt aan de slag.

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 mei 2016

Zalm met venkel uit de oven

4 1 venkelknol 1/2 biologische sinaasappel 2 stukken verse zalm van 250-300 g (met of zonder vel) 2-3 el verse dille, fijngehakt 25 g roomboter, in dunne plakjes mandoline of groenteschaaf ovenschaal, ingevet Verwarm de oven op 175 °C. Snijd de stelen van de venkelknol en schaaf ze in dunne plakjes. Schaaf ook de venkelknol

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 mei 2016

Gevulde courgette met paddenstoelen

4 2 grote courgettes 500 g kastanjechampignons 200 g shiitakes 3 el olijfolie 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 1/2 citroen 1 el verse tijmblaadjes 1-2 el verse oregano, fijngehakt 4 tomaten 150 g pittig belegen kaas braadslede Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de courgettes in de lengte en hol de

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 mei 2016

Pizzadeeg met rozemarijn

Pizza’s maken is altijd een feest. Je kunt zelf je toppings bepalen. Iedereen kan zijn eigen pizza rollen. Na het bakken - wat niet lang duurt - snij je de pizza’s in stukken en deel je ze uit. En zo blijft er een stroom van pizzapunten voorbijkomen met verrassende combinaties. En heel belangrijk kinderen vinden het echt super om op deze manier met hun eigen eten bezig te zijn. Ze zijn echt aan het koken, bakken, rollen en bereiden. Zien direct resultaat en krijgen vele complimentjes! Hoe leuk kan het zijn.

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 mei 2016

Brandnetelpesto met pasta en knapperige spekjes

Zo leuk om uit de natuur te eten! Gewoon lekker naar buiten, plukken en dan de keuken in! En dan hebben ze het over onkruid… lekker hoor! Hoofdgerecht voor ca. 3 personen Voorbereidingstijd ca. 8 minuten, bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 mei 2016

Speenvarken koteletjes op de BBQ met tijm en knoflook

Speenvarken moet je in ons land bijna altijd van tevoren bestellen. In Frankrijk kan ik het zeker in deze tijd van het jaar eigenlijk altijd gewoon krijgen. Zelfs in de supermarkt! Voor dit recept kunt je de speenvarken koteletjes eventueel vervangen door lamskoteletjes. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten + 3 uur pekelen, bereidingstijd 5-8 minuten

Lees meer
Brunch - 14 mei 2016

Knapperige aspergesalade met amandelolie en zelfgerookte tongfilet

Gekookte asperges zijn warm of koud ook heerlijk in een salade. Maar nog lekkerder vind ik het om van rauwe asperges een salade te maken. Ik snijd ze dan in dunne plakken en marineer ze in de dressing, dat kan een paar minuten zijn maar beter nog een uurtje of langer. Voor dit recept heb ik er op het laatste moment tongfilet bij gerookt die ik er warm opleg. In plaats van tong kun je ook andere visfilet (bijvoorbeeld zalm in dunne plakken), gamba’s of kreeft gebruiken. Voor het gemak kun je er natuurlijk ook kant en klaar gerookte zalm bijgeven. Lunch of klein hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 25 minuten, bereidingstijd ca. 5 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 mei 2016

Pandan-groentecurry

Ongepelde pandanrijst heeft naast het mooie aroma ook nog een heerlijk notig karakter. En met het advies om meer vezels te eten, heb je twee vliegen in één klap: smaak en gezondheid.

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 mei 2016

Waterzooi van kip met krieltjes

Een heerlijk licht gerecht voor deze tijd van het jaar en ook makkelijk als je gasten krijgt. Varieer zelf met de groenten die je lekker vindt

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Rijstnoedels met wortel en kalkoen

Tips In plaats van djeroek poeroetblad kun je ook geraspte limoenschil gebruiken om de rijstnoedels met wortel en kalkoen mee te garneren. Vers djeroek poeroetblad over? Bewaar het goed verpakt in de diepvries dan heb je er nog maanden plezier van.

Lees meer