Hoofdgerecht

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Hoofdgerecht

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die – wat mij betreft – het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker…

Hoofdgerecht voor 4-5 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur

Bereidingswijze

  1. Laat het vlees 30-45 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarmde oven voor op 110°C.
  3. Snijd de tomaten in stukken. Pel en sniper de uien en knoflook. Hak de salie grof.
  4. Smelt de boter in een grote zware stoofpan en bak hierin de lamsnek rondom bruin. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten. Voeg dan de tomaten en salie toe en bak nog een paar minuten. Voeg de wijn toe. Breng op smaak peper & zout.
  5. Zet de pan met deksel in de oven en stoof de lamsnek in 3-4 uur gaar. Geregeld keren. Het vlees is goed als het botermals is en zo’n beetje van het bot afvalt als je er met een vork in prikt. Voeg als het wat droog wordt in de pan, tussentijds wat heet water toe.
  6. Proef de saus en voeg zo nodig nog wat peper & zout toe. Haal aan tafel het vlees van het bot en verdeel het over warme borden. Voor liefhebbers van kluiven is er lekker wat te hebben!

Heerlijk met (nieuwe) aardappels, doperwtjes of tuinbonen.

 

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer