lamsnek gestoofd met tomaten en salie, aards, eenvoudig, knoflook, lamsnek, lamsvleesmakkelijk, salie, tomaten, vlees, zelfgemaakt, Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten, super mals, garen, pruttelen,
lamsnek gestoofd met tomaten en salie, aards, eenvoudig, knoflook, lamsnek, lamsvleesmakkelijk, salie, tomaten, vlees, zelfgemaakt, Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten, super mals, garen, pruttelen,

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Door José van Mil - Pepper & Salt  ,     , , ,

mei 30, 2016

Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker…

Hoofdgerecht voor 4-5 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur

Ingrediënten

1 lamsnek (1½-2 kg)

6 rijpe vleestomaten

2 grote uien

6 tenen knoflook

6 takjes jonge salie

75 g (bak)roomboter

¼ l droge witte wijn

Bereidingswijze

1Laat het vlees 30-45 minuten op kamertemperatuur komen.

2Verwarmde oven voor op 110°C.

3Snijd de tomaten in stukken. Pel en sniper de uien en knoflook. Hak de salie grof.

4Smelt de boter in een grote zware stoofpan en bak hierin de lamsnek rondom bruin. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten. Voeg dan de tomaten en salie toe en bak nog een paar minuten. Voeg de wijn toe. Breng op smaak peper & zout.

5Zet de pan met deksel in de oven en stoof de lamsnek in 3-4 uur gaar. Geregeld keren. Het vlees is goed als het botermals is en zo’n beetje van het bot afvalt als je er met een vork in prikt. Voeg als het wat droog wordt in de pan, tussentijds wat heet water toe.

6Proef de saus en voeg zo nodig nog wat peper & zout toe. Haal aan tafel het vlees van het bot en verdeel het over warme borden. Voor liefhebbers van kluiven is er lekker wat te hebben!

Heerlijk met (nieuwe) aardappels, doperwtjes of tuinbonen.

 

00:00

10 Reacties

erwin

november 29, 2019

Droge rode wijn in plaats van witte! Vlees voor het aanbraden met zout en peper ingewreven. Salie gewoon heel gelaten. Lamsnek ruim 3 uur gestoofd. Supermals.

Rob Hoeboer

november 24, 2019

Ik doe het met olijfolie en rozemarijn I.p.v. boter en salie, verder conform recept.

Pjd van der woude

september 21, 2019

L.s.,

Lijkt mij goed recept, maar supermals?
Hoe lang besterft het geslachte lam, in dagen?

Gr paul.

Wouter

juli 8, 2018

Zelf boter klaren en daarin bakken. Botergoud heeft een nare bijsmaak vind ik.

José van Mil

juni 25, 2018

Goede optie ghee!

Eva

juni 22, 2018

Ik bak in de ghee aaan

willem

juni 4, 2018

Hallo, hier Willem uit Neo Chorio/Chania, Griekenland. Waar we enorm veel olijfolie gebruiken. Dat gaat heel goed zo lang de temperatuur van de oven gematigd is, tot 160 graden kun je rustig olijfolie gebruiken, dat doen we trouwens met alle stoofpotjes en ovengerechten. En overigens zijn de tomaten hier rijp en de knoflook is zalig… Nou ja, Griekenland is wel eens een knoflookland genoemd. Wat klopt, betere knoflook dan we hier hebben bestaat niet, van zeer mild tot gigantisch scherp en alles daartussen in. In plaats van de uien gebruik ik ruimhartig lente-uitjes.

José van Mil

april 6, 2017

Goed idee om ghee te gebruiken!

Hennus

maart 10, 2017

Ik gebruik ghee. Omdat de melkbestanddelen eruit zijn, kan het goed heet worden zonder aan te branden.
Recept is heerlijk.

mirjam dikken

oktober 8, 2016

Recept oke maar bakken met botergoud is een drama. Spettert niet zeggen ze , wat een ellende zeg.

All fields and a star-rating are required to submit a review.