Gekookte asperges zijn warm of koud ook heerlijk in een salade. Maar nog lekkerder vind ik het om van rauwe asperges een salade te maken. Ik snijd ze dan in dunne plakken en marineer ze in de dressing, dat kan een paar minuten zijn maar beter nog een uurtje of langer. Voor dit recept heb ik er op het laatste moment tongfilet bij gerookt die ik er warm opleg. In plaats van tong kun je ook andere visfilet (bijvoorbeeld zalm in dunne plakken), gamba’s of kreeft gebruiken. Voor het gemak kun je er natuurlijk ook kant en klaar gerookte zalm bijgeven.
Lunch of klein hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 25 minuten, bereidingstijd ca. 5 minuten
Bereidingswijze
- Schil de asperges, snijd een stukje als dat droog is, van de onderkant af. Snijd de asperges in lange dunne plakken.
- Meng het citroensap met de mosterd, suiker, amandelolie, peper & zout naar smaak. Schenk over de asperges. Direct gebruiken of een uurtje laten trekken.
- Doe het zaagsel onder in de rooktrommel of pan. Bedruppel met een beetje koud water. Zet de afdruipbak met een rooster erop. Leg de tong op het rooster (je kunt ze eventueel als een spiraal draaien, ziet er leuk uit).
- Zet de rooktrommel op een hoog vuur, draai het vuur na 2 minuten laag. Rook de tongfilets nog 2-2 minuten.
- Verdeel de sla en de asperges over 4 bordjes, leg de tong erop en schep er wat citroen-amandeldressing over.®José van Mil
Lekker met lauwwarme nieuwe aardappels, gestoomd, gekookt of gebakken!