Category: Hoofdgerecht
Zomerse kabeljauw met knoflookspaghetti
In deze zomerse ovenschotel komen veel ingrediënten van de andere recepten van deze week weer terug. Dit is een prima gerecht om restjes groenten te verwerken en schoon schip te maken voor een nieuwe week.
Lees meerPakketje met kip, citroen en olijven
Een makkelijk begin van de week, maak deze pakketjes al zondagavond klaar en bewaar ze in de koelkast. Thuis uit je werk schuif de schaal met pakketjes koud in de oven en laat de pakketjes met de oven mee op temperatuur komen.
Lees meerKikkererwtenpizza met aubergine
Zaterdagavond is in veel huisgezinnen ‘pizza-avond’. In dit recept heb ik in het kader van het jaar van de boon - gepureerde kikkererwten in het deeg verwerkt, voor meer vezels, eiwitten en vitamines! En voor meer smaak!
Lees meerBBQ biefstuksandwich met waterkers-geitenkaastopping
Dat rokerige smaakje van de bbq geeft deze biefstuksandwich net even dat speciale… De waterkers-geitenkaastopping maakt het nog lekkerder. En dat beetje grof zout dat ik er op het laatst over strooi maakt het helemaal af. Maar het echte geheim zit ‘m in de kwaliteit van het vlees. Ik maakte het van het “mannenvlees” (van Jerseystierkalveren) waar Clara in haar blog over schrijft. Wat een prachtige smaak heeft dat! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + bbq/grillplaat heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerDoperwtjessalade met gerookte schelvis en dille
Als we vroeger met de padvinderij gingen kamperen aten we altijd een keer “beton”: salade van doperwtjes en tonijn uit blik met mayonaise. Ik vond het heerlijk! Misschien wel omdat we thuis alleen maar vers en nooit iets uit blik kregen…. Met die salade in gedachte maar dan wel een heel stuk verfijnder en (eerlijk is eerlijk) ook veel lekkerder heb ik de doperwtjessalade gemaakt van verse doperwtjes (mag ook diepvries zijn) met gerookte schelvis, citroen en dille. De geraspte citroenschil vind ik er zelf echt heel erg lekker in! Hoofgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 25 minuten
Lees meerSalade Vosgiene met spekjes, croutons (met gerookte eendenborst)
In alle delen van Frankrijk hebben ze wel een recept voor een salade met spekjes, ei, aardappels en/of croutons al of niet met gerookte eendenborst en andere lekkernijen. Bij mij in de Vogezen noemen ze die, (hoe kan het ook anders?) salade Vosgiene. Ze geven hem vaak met aardappels, vaak ook zonder. Zelf vind ik het fijn om er in de schil gekookte aardappels bij te geven want daarmee wordt het in plaats van een voorgerecht echt meer een hoofdgerecht. De dressing maak ik net als mijn buren hier warm in de pan waarin de spekjes zijn uitgebakken… verrukkelijk! Ook vind ik het extra lekker om gerookte eendenborst toe te voegen… Dan mag het natuurlijk geen salade Vosgiene meer heten, maar het is wél lekker! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerBBQ Mosselpakketjes met zeekraal en saffraanmayonaise
Het Zeeuwse mosselseizoen is in volle gang! In Frankrijk eten ze het hele jaar mosselen, die soms beter en soms iets minder lekker en “vol” zijn. Het Zeeuwse mosselseizoen loop vanaf nu tot april volgend jaar, want dan zijn ze gewoon het allerlekkerst. De groei, kwaliteit, textuur en smaak wordt o.a. beïnvloed door het voedsel in het water, wat weer te maken heeft met de temperatuur. Je kunt ze uitstekend rauw eten, traditioneel koken en met friet serveren, roken of stomen. Gewoon in een stoompan of zoals hier in pakketjes waarin ze in hun eigen vocht gaarstomen. Als we het droog houden op de barbecue en anders in de oven. Aan de lijn (zie weekmenu): Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap. Serveer bij de mosselen. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten+ bbq/oven heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerCruditée met artisjokken en walnoten-mosterdvinaigrette
Cruditée wordt in Frankrijk vaak als voorgerecht geserveerd. Soms als aangemaakte salade van fijngeraspte groenten of in grovere stukken met een lekker vinaigrette als dip met een gekookt eitje erbij. Ik vind het altijd een heerlijk begin van de maaltijd, maar mag het, zomers, ook graag als hoofgerecht eten. Lekker stokbrood en glaasje koele witte wijn erbij en knabbelen maar… Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + artisjok koken ca. 40 minuten
Lees meerNoedels met biefstuk, boontjes en sugarsnaps
Een simpel receptje voor doordeweeks. Wil je het liever vegetarisch, dan vervang je de biefstuk door twee in plakken gesneden portobello champignons. Je moet de plakjes paddestoel wel iets langer bakken.
Lees meerSaffraan gemarineerde zalm en venkelsalade
Dit recept van mijn vriendin Ulrika Gustafsson is voor mij het ultieme zomergerecht. Iedere zomer verwen ik er mijn gasten en natuurlijk mijzelf mee. Het enige dat moeilijk is, is op tijd beginnen. De zalm heeft 48 uur nodig om te marineren, dus daar moet ik op tijd mee beginnen.
Lees meerPasta met tuinkruiden-amandel pesto en sperziebonen
Voor deze pesto verzamel ik de kruiden waarvan ik eigenlijk iets teveel heb in mijn kruidentuin. Nu zijn de boontjes nog maar kleine bloemetjes, maar als ze straks volgroeid zijn, maak ik dit of een vergelijkbaar gerecht met de boontjes uit mijn eigen tuin.
Lees meerKip gemarineerd in yoghurtdressing met watermeloensalade
Een heel licht zomers gerecht, dat je bij mooi weer op de barbecue bereid en met een (beetje!) regen binnen. De salade is overigens ook heerlijk bij andere barbecuegerechten.
Lees meer