Category: Bijgerecht

Bijgerecht - 29 maart 2023

Schorseneren met kerriesaus

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken.  Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.

Lees meer
Bijgerecht - 5 december 2022

Flower sprouts aglio & olio

Deze flower spruiten zijn heerlijk om als bijgerecht te serveren bij een hoofdgerecht van gevogelte of vlees. Of als een onderdeel van een vegetarische schotel. Serveer op een zalvige puree van pastinaak of aardappel als tussengerecht. Ook verrassend met orzo pasta en tomatensaus.

Lees meer
lunchgerecht - 17 mei 2022

Courgettekoekjes

Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.

Lees meer
Bijgerecht - 25 april 2022

Guacamole

1 rijpe tomaat 1/2 bosuitje 1/2 bosje koriander 1/2 limoen 2 rijpe avocado’s Snijd de tomaat in vieren en verwijder de pitjes. Dep de partjes droog en snijd ze in kleine blokjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes. Houd een paar ringetjes apart en hak de rest fijn. Houd een toef koriander apart en hak

Lees meer
Bijgerecht - 16 november 2021

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Lees meer
Bijgerecht - 7 oktober 2021

Perenchutney

Voor deze chutney zijn harde peren nodig. Rijpe peren bevatten meer sap. Dat sap verdund het kookvocht waardoor het minder stroperig kan worden. Bovendien worden stukjes rijpe peer snel moes, terwijl harde peer hun structuur behoudt. Chutney is heerlijk bij pittige gerechten zoals curries. Ook is een lepeltje lekker door jus van bijvoorbeeld kip, wild of gehaktballetjes. Het is lekker bij een kaasplateau, bij paté en leuk als cadeautje. Bijgerecht voor 3 - 4 potten

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2021

Snijbonen met amandelen

Soms is het simpel. De heerlijke geur van versgebakken noten lokte mij de winkel in. Ik kocht amandelen. Die gebruik ik voor diverse gerechten zoals couscous, lamsvlees, koekjes of als borrelhapje. Snijbonen lagen thuis, dus dat werd het. Lekker met kip of (vegan) met gebakken paddenstoelen met tijm of rozemarijn.

Lees meer
Bijgerecht - 27 mei 2021

Koolrabi met kokosmelk en seroendeng

Koolrabi is de knolvormige verdikte stengel van een koolplant. Niet te verwarren met koolraap, deze groeit onder de grond. Koolrabi groeit boven de grond, is meestal groen, soms paars. In de vroege zomer, rondom juni is de groente het sappigst. Als ze indrogen wordt het vruchtvlees vezelig, dat is niet lekker. Koolrabi kan ook rauw gegeten worden, als salade. Seroendeng is geroosterde kokos met pinda’s. Bijgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 10-12 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 11 mei 2021

Brandnetelpesto met zonnebloempitten

Met jonge brandneteltoppen kun je een heerlijke pesto maken. In dit geval is de pesto helemaal veganistisch en ook nog eens rijk aan plantaardige eiwitten. Je kunt er voor kiezen om andere pasta te kiezen. Verse pasta gemaakt met eieren is een heerlijke combi. Als je wilt kun je er ook nog Parmezaanse kaas overheen raspen. Lees ook de blog [linkje]

Lees meer