Category: Bijgerecht

Bijgerecht - 27 februari 2025

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer
Bijgerecht - 30 januari 2025

Pittige spruiten met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
Bijgerecht - 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d'oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
Salade - 8 augustus 2024

Bietenpickle-salade

Deze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade, maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.

Lees meer
Bijgerecht - 5 augustus 2024

Eieren in kokosmelk: mootay molee

Een eierrecept van de Tamils uit het zuiden van India. Maak er een makkelijke maaltijd mee met rijst en erwtjes of spinazie.

Lees meer
Vegetarisch - 1 mei 2024

Pittige jonge snijbiet met kikkererwten

Het seizoen voor jonge snijbiet is aangebroken. Ik kreeg de snijbiet met kleurrijke stelen via de Boerschappen in huis. De  in dit recept in combinatie met de tomaat, zoete wortel en tomaat vormen een heerlijke salade of warm bijgerecht. Je kunt de snijbiet ook vervangen door paksoi of Turkse of wilde spinazie.

Lees meer
Bijgerecht - 2 januari 2024

Tsukemono, Japanse pickles

Bijna elke maaltijd in Japan gaat vergezeld van Tsukemono, ingelegde/gepekelde/ingemaakte groenten. Een klein beetje maak je er eigenlijk nooit van en dat is maar goed ook, want een voorraadje in je koelkast is heel handig. Gewoon als je gezond wilt snacken, op een boterham met kaas of door een salade. Lekkere mogelijkheden genoeg. Morgenavond komen de buren bij mij eten en dan zijn deze Tsukemono zeker een onderdeel van mijn Japanse maaltijd. Drie stuks heb ik er gemaakt. Gepekelde komkommer, gepekelde daikon en Amazuzuke, een combinatie van gemarineerde spitskool en wortel. Je hebt voor allemaal bijna dezelfde ‘pickling saus’ nodig, maar toch zijn ze anders van smaak door de verschillen in verhoudingen van de ingrediënten en de groenten die je gebruikt. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Edamame met bimi roergebakken

Edamame met bimi roergebakken gaan heel goed samen. In Japanse restaurants krijg je edamame (sojaboontjes) meestal in de peul en worden ze lauwwarm geserveerd met grof zout en dop je ze zelf aan tafel. Voor onderstaand recept gebruik ik gedopte edamame uit de diepvries. Die zijn uitstekend en ook lekker makkelijk in het gebruik. Tip: Je kunt de edamame vervangen door tuinbonen of doperwtjes.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Smashed potatoes met verse truffelcrème

Smashed potatoes zijn perfect als bijgerecht maar ook zeer geschikt en lekker als onderlegger voor tal van ingrediënten zoals, zalm, garnalen, gerookte en gedroogde ham, kazen en gegrilde groenten, tapenade etc. zodat ze als voorgerecht of snack gegeten kunnen worden.

Lees meer
Bijgerecht - 30 november 2023

Sojaboontjes gekookt in courtbouillon

Soja is een waardevolle plantaardige bron van eiwitten en bevat veel aminozuren. Gebruik bij voorkeur biologische , gewoon omdat het kan, lokaal geteeld en hebben een fantastische smaak. Je kunt de sojabonen gewoon gaar koken in water met zout. Door ze in een courtbouillon te koken krijgen ze een kruidige en rijke smaak. Met deze boontjes maak je de meest

Lees meer
borrelgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer