Category: Bijgerecht

Bijgerecht - 5 augustus 2024

Eieren in kokosmelk: mootay molee

Een eierrecept van de Tamils uit het zuiden van India. Maak er een makkelijke maaltijd mee met rijst en erwtjes of spinazie.

Lees meer
Bijgerecht - 2 januari 2024

Tsukemono, Japanse pickles

Bijna elke maaltijd in Japan gaat vergezeld van Tsukemono, ingelegde/gepekelde/ingemaakte groenten. Een klein beetje maak je er eigenlijk nooit van en dat is maar goed ook, want een voorraadje in je koelkast is heel handig. Gewoon als je gezond wilt snacken, op een boterham met kaas of door een salade. Lekkere mogelijkheden genoeg. Morgenavond komen de buren bij mij eten en dan zijn deze Tsukemono zeker een onderdeel van mijn Japanse maaltijd. Drie stuks heb ik er gemaakt. Gepekelde komkommer, gepekelde daikon en Amazuzuke, een combinatie van gemarineerde spitskool en wortel. Je hebt voor allemaal bijna dezelfde ‘pickling saus’ nodig, maar toch zijn ze anders van smaak door de verschillen in verhoudingen van de ingrediënten en de groenten die je gebruikt. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is heerlijk als bijgerecht maar ook in een salade of als basis voor een lekkere vega maaltijd. Combineer met andere groenten en bonen. Bestrooi met geroosterde noten en zaden en geef er bijvoorbeeld lekker gekruide dikke yoghurt bij.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Edamame met bimi roergebakken

Edamame (sojaboontjes) gaan heel goed samen met bimi. In Japanse restaurants krijg je ze meestal in de peul en worden ze lauwwarm geserveerd met grof zout en dop je ze zelf aan tafel. Voor onderstaand recept gebruik ik gedopte edamame uit de diepvries. Die zijn uitstekend en ook lekker makkelijk in het gebruik.

Lees meer
Bijgerecht - 19 december 2023

Smashed potatoes met verse truffelcrème

Smashed potatoes zijn perfect als bijgerecht maar ook zeer geschikt en lekker als onderlegger voor tal van ingrediënten zoals, zalm, garnalen, gerookte en gedroogde ham, kazen en gegrilde groenten, tapenade etc. zodat ze als voorgerecht of snack gegeten kunnen worden.

Lees meer
Bijgerecht - 30 november 2023

Sojaboontjes gekookt in courtbouillon

Soja is een waardevolle plantaardige bron van eiwitten en bevat veel aminozuren. Gebruik bij voorkeur biologische , gewoon omdat het kan, lokaal geteeld en hebben een fantastische smaak. Je kunt de sojabonen gewoon gaar koken in water met zout. Door ze in een courtbouillon te koken krijgen ze een kruidige en rijke smaak. Met deze boontjes maak je de meest

Lees meer
borrelgerecht - 6 juli 2023

IJskoude venkelsoep

IJskoude venkelsoep, dat is “Cool”. Heel makkelijk en vooral ook ruim van te voren  te maken. Mocht je onverhoopt wat laat zijn met het maken van de “IJskoude Venkelsoep”, dan kun je de soeppan in een schaal met koud water met ijsblokjes zetten (of in de diepvries) en snel koud laten worden. Geregeld doorroeren! De wijn in het recept kun je vervangen door 1-3 eetlepels vers citroen- of sinaasappelsap (naar smaak). Als je per ongeluk bent uitgeschoten met het sap, dan kun je een klein beetje suiker toevoegen. Toostjes met kruidenroomkaas, gerookte zalm of bijvoorbeeld Copa di Parma smaken goed.

Lees meer
Bijgerecht - 29 maart 2023

Schorseneren met kerriesaus

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een donkerbruine, bijna zwarte schil. Na het schillen zien ze eruit als asperges, maar de smaak is heel anders. Bij het schillen kun je vuile handen krijgen. Je kunt schorseneren schillen terwijl je ze onder water houdt of keukenhandschoenen gebruiken.  Zelf schrob ik ze schoon met een borstel of schuursponsje onder stromend water. Schorseneren verkleuren snel, bewaar ze tot bereiding onder water met een scheutje azijn of melk.

Lees meer
Bijgerecht - 5 december 2022

Flower sprouts aglio & olio

Deze flower spruiten zijn heerlijk om als bijgerecht te serveren bij een hoofdgerecht van gevogelte of vlees. Of als een onderdeel van een vegetarische schotel. Serveer op een zalvige puree van pastinaak of aardappel als tussengerecht. Ook verrassend met orzo pasta en tomatensaus.

Lees meer
lunchgerecht - 17 mei 2022

Courgettekoekjes

Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.

Lees meer
Vegetarisch - 14 mei 2022

Pittige jonge snijbiet met kikkererwten

Het seizoen voor jonge snijbiet is aangebroken. Ik kreeg de snijbiet met kleurrijke stelen via de Boerschappen in huis. De  in dit recept in combinatie met de tomaat, zoete wortel en tomaat vormen een heerlijke salade of warm bijgerecht. Je kunt de snijbiet ook vervangen door paksoi of Turkse of wilde spinazie.

Lees meer
Bijgerecht - 25 april 2022

Guacamole

1 rijpe tomaat 1/2 bosuitje 1/2 bosje koriander 1/2 limoen 2 rijpe avocado’s Snijd de tomaat in vieren en verwijder de pitjes. Dep de partjes droog en snijd ze in kleine blokjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes. Houd een paar ringetjes apart en hak de rest fijn. Houd een toef koriander apart en hak

Lees meer