Gebak

Koningsdag Tompouce

Gebak

Koningsdag Tompouce

Heerlijk al die oranje tompoucen op een dag als vandaag. Hoe veel heb jij er al op? Op deze tweede koningsdag waarop we veel binnen zitten en er geen vrijmarkten zijn, is het heel leuk om zelf tompoucen te maken. Dit is helemaal niet moeilijk!

Ps. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Bereidingswijze

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  2. Breng in een pan de melk met het een snufje zout, het vanillemerg en het uitgeschraapte vanillestokje en 25 g suiker aan de kook en laat de melk tegen de kook aan even trekken.
  3. Klop met een garde in een kom de dooiers met 50 g suiker in 3-5 minuten tot een crèmekleurige massa.
  4. Klop ook de custardpoeder erdoor. Klop scheutje voor scheutje de warme vanillemelk (zonder het vanillestokje) met de garde door dit dooiermassa.
  5. Schenk dit mengsel weer in de pan en verwarm het geheel al roerende op zacht vuur tot het een dikke vla wordt.
  6. Laat deze banketbakkersroom afkoelen tot lauw, roer regelmatig even door.
  7. Schep de banketbakkersroom in spuitzak, draai de spuitzak dicht en laat de banketbakkersroom in de koelkast stevig worden.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat intussen de plakjes bladerdeeg op het werkvlak ontdooien.
  9. Snijd elk plakje in 2 gelijke rechthoeken (en verwijder het plastic beschermvelletje). Leg de 12 plakjes bladerdeeg naast elkaar op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in.
  10. Bak de deegplakjes in de oven in 10 minuten lichtbruin.
  11. Keer de plakjes met een spatel en bak de plakjes nog 5 minuten.
  12. Laat de deegplakjes daarna op een rooster goed afkoelen.
  13. Klop in een kom de slagroom met 1 eetlepel suiker met de handmixergoed goed stijf.
  14. Doe de stijfgeklopte slagroom naar wens ook over in een spuitzak met kartelmond. Leg deze spuitzak ook tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  15. Doe de poedersuiker in een kom.
  16. Meng in een glas 1 eetlepel water met de rode en gele kleurstof tot een oranje vloeistof.
  17. Meng deze vloeistof met een vork door de poedersuiker en blijf roeren tot het een glad en mooi helder oranje glazuur is.
  18. Strijk de glazuur met een spatel uit over 6 plakjes bladerdeeg.
  19. Leg de andere plakjes bladerdeeg op een plank en spuit het gele roommengsel er in de lengte zigzag op. Zorg dat de strepen tegen elkaar aan liggen.
  20. Spuit hierop in de lengte een paar repen slagroom Leg de geglazuurde plakjes bladerdeeg op de room en druk voorzichtig licht aan.

Koningsdag Tompouce

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer