Recepten

3 mei 2022

Mais tortilla’s zelf maken

‘Mexicaanse’ tortilla’s zijn in Nederland een gewone verschijning geworden. Ze komen uit de fabriek en het zijn grote lappen, want Amerikanen vinden dat ze er zo moeten uitzien. In Mexico bestaan tortilla’s in soorten en maten. De kleinste – met een doorsnee van rond 12 centimeter – zijn het meest handzaam. Je krijgt ze in een stapel geserveerd en je belegt ze zelf aan tafel. De bij ons bekende tortilla’s van bloemmeel kun je ook in Mexico krijgen maar veel vaker zijn ze daar gemaakt van maïsdeeg, masa genaamd. Niet te verwarren met maïsmeel, dat bijvoorbeeld in natuurvoedingswinkels te koop is; daarvan kun je geen tortilla’s bakken. Masa wordt gemaakt van verse, gedroogde en gemalen maïskorrels gemengd met water. Mexicanen eten tortilla’s de hele dag. Ze dienen als eetbaar bord, als schep, als wikkel en als brood. In de grote steden rukt de machinaal gemaakte tortilla op, maar daarbuiten verstaan huisvrouwen en koks nog het handwerk. Het deeg wordt meestal niet meer met de hand uitgeklopt maar plat gedrukt in persen van gietijzer of hout. De koeken worden daarna gebakken op een comal, een bakplaat van aardewerk of ijzer. Wie eenmaal vers gebakken tortilla’s heeft geproefd wil niet anders meer. Dat kan tegenwoordig: behalve masa harina is in Nederland nu een ‘instant corn masa mix’ te koop. Persen voor kleine tortilla’s zijn te koop of hier te bestellen:

Lees meer
Hoofdgerecht – 3 mei 2022

Burrito met rodekool en cheddar

Deze burrito’s met rode kool en cheddar zijn een variant op de cheesy burrito’s die ik tijdens onze vakantie in Mexico diverse malen gegeten heb. De burrito’s krijgen een krokant laagje van cheddar door een laagje cheddarkaas te smelten in een koekenpan (of op een teppanyakiplaat) en daar de burrito’s al bakkend doorheen te rollen. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 40 minuten

Lees meer
Lunch – 2 mei 2022

Portobello’s gevuld met spinazie en Eggs Benedict 

Egg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.

Lees meer
Bijgerecht – 25 april 2022

Guacamole

1 rijpe tomaat 1/2 bosuitje 1/2 bosje koriander 1/2 limoen 2 rijpe avocado’s Snijd de tomaat in vieren en verwijder de pitjes. Dep de partjes droog en snijd ze in kleine blokjes. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes. Houd een paar ringetjes apart en hak de rest fijn. Houd een toef koriander apart en hak

Lees meer
Fingerfood – 25 april 2022

Quesadilla’s met oranje paprika en courgette

Deze quesadilla’s met oranje paprika en courgette zijn mijn eigen versie van quesedilla’s die ik zo’n twintig jaar geleden tijdens een culinaire trip in Oaxaca at. Ik maak ze nog regelmatig.  Oaxaca was een geweldige belevenis. Marilyn Taunsend, een beroemd Amerikaanse culinair schrijver die ongelofelijk veel wist over de Mexicaanse keuken, dompelde ons onder in de verfijnde eetcultuur van Oaxaca.  Bij de kookschool Seasons of my heart van Susana Trilling leerden we quesadilla’s maken. Eerst liet ze ons zien hoe je Mexicaanse kaas en masa (deeg van maïsmeel) maakt. Vervolgens maakten we met z’n allen kleine bolletjes van de masa, die we in een speciale tortillapers tot flinterdunne pannenkoeken uitdrukten. Met die zelfgemaakte tortilla’s, de zelfgemaakte  witte kaas en prachtige courgettebloemen uit Susana’s tuin maakten we met z’n allen overheerlijke quesadilla’s. Tot slot genoten we van een heerlijke lunch in haar weelderige tuin. Deze quesadilla’s, of in ieder geval een goede afgeleide daarvan, maak ik nog regelmatig als ik mensen te lunchen krijg. In de zomer met courgettebloemen uit mijn tuin en anders vervang ik ze door dunne courgettelinten en reepjes oranje paprika. Eerlijk is eerlijk, meestal gebruik ik gewoon kant-en-klare tortilla’s en in plaats van die zelfgemaakte Mexicaanse kaas maak ik een mengsel van verkruimelde feta en hüttenkäse. Het is hier wat schipperen, maar het resultaat komt dicht in de buurt van die overheerlijke quesadilla’s  onder de Mexicaanse zon.

Lees meer
Maaltijdsoep – 5 april 2022

Vietnamese noedelsoep met spitskool en entrecote

In deze Vietnamese noedelsoep met spitskool en entrecote worden lekker veel groenten verwerkt. Gebruik een of ga voor snel en gebruik bouillontabletten. Als je de groenten van te voren snijdt en tot gebruik bewaart in de koelkast dan heb je er ’s avonds bijna geen werk aan. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten + 1 uur bevriezen

Lees meer
Ovengerecht – 27 maart 2022

Khachapuri: Georgische kaaspizzabroodjes

De klassieker uit Georgie inspireerde me om er op de vrijdagavond een pizzabroodje van te maken. Eerlijk gezegd had ik nog een sofritosaus. En een pakje fetakaas dat ik graag wilde verwerken. En deze warme broodjes gaan er bij de kinderen altijd in. Leuk om aan tafel in punten te snijden en te delen. Lekker met een kop zelfgemaakte soep. Lees ook de van Nelleke over dit land.

Lees meer
Lunch – 16 maart 2022

Ramen Noodle Salade (vegan)

Snel een onverwachte salade op tafel zetten, dit is je kans. Zeker voor die warme zomeravonden die straks weer komen, maar voor een gezellige lunch met wat vrienden is dit ook een verrassende aanrader. Voor 2 tot 4 personen.  

Lees meer
Vis – 16 maart 2022

Ierse oester met whiskey en Perle Imperial kaviaar

Tijdens de speciale viering van St. Patrick’s Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel gaf topchef Erik van Loo – sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van de Chefs’ Irish Beef Club – samen met zijn zoon Juliën een vernieuwende invulling aan bekende recepten met Iers rundvlees, oesters en Ierse dranken. Ierland is niet alleen bekend vanwege zijn rundvlees, maar ook door oesters die in Nederland te verkrijgen zijn.

Lees meer
Voorgerecht – 1 maart 2022

Bloemkool met ansjovissaus, verse spinazie en paprikapoeder

Bloemkool is sinds jaar en dag de populairste groente van Nederland. Met deze ansjovissaus en spinazie wordt het een spannend, lekker en simpel voorgerecht.

Lees meer
Lunch – 17 februari 2022

Broodje warme zuurkool

Even iets warms. Na een wandeling, omdat het koud is of gewoon omdat je er zin in hebt. Je kent de broodjes wel uit Duitsland met bratwurst of uit New York met hotdogs. Bedenk je eigen broodje, desgewenst vegetarisch, maar lekker warm.

Lees meer
14 februari 2022

Hartverwarmend Valentijnskaasje

Een heerlijk Valentijnshapje om met z’n tweetjes van te smikkelen. Lekker met een goed glas rode wijn!   Meer informatie over het cederhouten barbecueplankje en de dunne cederhouten vellen vind je op

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer